2024. április 24., szerda

Szeméthegyek és mezőgazdasági károk

Helyzetkép a menekültek után

A Komunalac közvállalat munkásai napok óta takarítják a szemetet, amelyet a menekültek hagytak hátra Horgoson. A múlt szerdai incidens óta folyamatosan szedték össze a hulladékot, de a munka oroszlánrésze azután várta őket, hogy a migránsok elhagyták a helyszínt.

Hétfőn délelőtt teljes a nyugalom a Horgos 2. határátkelőn, csupán a takarítók dolgoznak csendesen. A kishatáron még mindig rengeteg a szemét, temérdek ruhanemű, eldobált gyümölcsök, konzervek hevernek szerteszét. A munkások a határtól egészen a határőrség épületéig már feltakarítottak, mégsem teljesen szélmalomharc az, mint ahogy elsőre annak tűnt. A helyszínen Pálfi Ervin igazgató elmondta, naponta tizenöt konténer szemetet gyűjtenek, a közmunkaprogramnak köszönhetően van munkásuk, de továbbra is pályáznak, mert minden segítő kézre szükség van most.

– Szerda óta folyamatosan kijártunk, takarítottunk. A Komunalacnak a közmunkaprogramnak köszönhetően tizennyolc munkása van, abból tizenketten dolgoznak itt Horgoson, de folyamatosan pályázunk, mert rengeteg a tennivaló. Naponta átlagosan tizenöt konténer szemetet szállítunk el – mondta az igazgató.

A kishatáron még mindig rengeteg a tennivaló, ha megtisztítják az ide vezető utat, akkor a régi épületek környékén szedik össze a szemetet, majd pedig irány a két határ közötti rész, de a faluig vezető út széle is végig tarkállik az eldobált holmiktól. Az igazgató elmondta, ha itt végeznek, akkor a vasút mentén is megkezdik a takarítást, ott, ahol heteken, sőt hónapokon keresztül vándoroltak a migránsok. Ezen a környéken nemcsak szemetet, hanem mezőgazdasági károkat is hagytak maguk után a menekültek. Az önkormányzat mezőgazdasági megbízottja, Halász Mónika elmondta, a károkról jegyzőkönyvet készítenek, ennek az összegzését majd a köztársaság felé továbbítják, de hogy a gazdák kapnak-e kártérítést, nem tudják.

– Azt már most láthatjuk, hogy a termésben 40%-os kár keletkezett, mind a leszedett gyümölcsök mennyiségében, mind a rongálásokat, letört faágakat illetően, sőt egész fák kitörése is előfordult. Leginkább az almásokban és a barackosokban keletkezett kár, ha elképzeljük, mekkora embertömeg haladt itt végig, s ha mindenki akár csak egy gyümölcsöt vett le a fáról, az is tonnákat tesz ki. Ezenkívül a gyümölcsösökben, a mezőgazdasági utakon és a szélvédő erdősávokban is rengeteg a szemét. A károk elhárítására külön programot kell készítenie az önkormányzatnak. Mindezeket számba véve fordul az önkormányzat a köztársasághoz – mondta Halász Mónika, aki arra a kérdésre, hogy van-e esély a kártérítésre, elmondta, hogy a kormánytól gyors reakciót csak remélni lehet, mindenesetre nekik kötelességük a károkat feljegyezni, hiszen csak így lehet esélyük kártérítésre.

A migránsok számára kialakított magyarkanizsai pihenőhely sem hasonlít már az egy héttel korábbira: tegnap mindössze hatan tartózkodtak a táborban.