2024. április 25., csütörtök

Mezőgazdasági támogatások Kanizsán

Továbbra is lehet pályázni

A magyarkanizsai mezőgazdasági alap támogatására tizennégy vonalon pályázhatnak a gazdák jelenleg is. Első körben kilenc vonalon hagyták jóvá a beérkezett kérelmeket. Közülük a múlt héten szerződést kötöttek azokkal, akik a kapcsolható mezőgazdasági gépekre, méhészeti felszerelésre, a biotermeléshez szükséges elismervényre vagy a civil szervezetek esetében tanulmányi útjaik költségeinek megtérítésére pályáztak. Szalkai Nemes Valéria, az önkormányzat gazdasági és fejlesztési osztályának önálló mezőgazdasági szakmunkatársa nyilatkozott a témában:

– Akik nagyobb összegre pályáztak, azokkal szerződést kötöttünk, amely tartalmazza, hogy milyen kötelezettségei vannak a pályázónak és a pályáztatónak. Négy vonalon első körben 39 gazdával kötöttünk szerződést, a támogatás összege pedig 2,8 millió dinár volt – közölte.

Szalkai Nemes Valéria azt is elmondta, hogy a tenyészkosokra kiírt pályázat kivételével a többi meghirdetett vonalon továbbra is pályázhatnak egészen november közepéig, a mezei utak karbantartására pedig december 15-éig.

– Vannak olyan vonalak, amelyekre eddig kevesen vagy egyáltalán nem is jelentkeztek. Ilyen például az altalajlazítás, amelyet a tavalyi csapadékos évre való tekintettel a vizes területekre hirdettünk meg. De továbbra is várjuk a mezei utak javítására, a tanulmányi utak költségeinek fedezésére megírt pályázatokat, és az elhullott állatok elszállításának költségeire is tudnak pályázni a községbeli gazdák – tette hozzá a gazdasági osztály szakmunkatársa.

Bernát László magyarkanizsai méhész, a Nektár egyesület elnöke is sikeresen pályázott a mezőgazdasági alapnál. A felszerelés bővítésére 30 ezer dinárt ítéltek meg neki, elmondása szerint pedig ez a kevés összeg is nagy segítség lehet egy gazdának.

– Egy községi támogatás, még ha nem is nagy összeg, de nagyon jelentős annak, aki kicsit fejleszteni, újítani, bővíteni szeretné az állományt. A családunkban én már a második generáció vagyok, aki méhészettel foglalkozik, édesapámtól tanultam, ő szerettette meg velem a mesterséget. Ebből a harmincezer dináros támogatásból 10 kaptárt tudtam vásárolni, ahogy hallottam, több kolléga is hozzám hasonlóan kaptárokba fektetett be – mondta a kanizsai méhész.