2024. április 19., péntek

„Zágráb tudja, mit csinál”

Egyre durvább hangokat üt meg a horvát–magyar nyilatkozatháború

„Zágráb tudja, mit csinál, és hatékonyan oldotta meg a migránsproblémát” – jelentette ki Zoran Milanović horvát miniszterelnök hétfőn este az RTL horvát tévécsatornának adott interjújában.

„Pontosan tudtuk minden pillanatban, hogyan és miképp küldjük az embereket” – mondta. Újságírói kérdésre, a hatóságok tudják-e annak a 30 ezer illegális bevándorlónak a nevét, aki az elmúlt napokban áthaladt Horvátországon, Milanović azt válaszolta: azt nem lehet tudni.

„Magyarország egy évig így engedte át a migránsokat, többségüket nem vette nyilvántartásba, hogy ne toloncolhassák vissza őket” – felelte. „Ha egy év alatt jön valakihez 65 ezer ember, az semmi, de ha két nap alatt 20 ezer ember jön, az sok, ezt nem lehet összeírni”– fogalmazott.

A horvát miniszterelnök kijelentette: nem tudja megérteni „a magyar vezetők merevségét, keresztes templomos rendi görcsös hozzáállását”. Azt is mondta, nem beszélt Orbán Viktor magyar kormányfővel, „de úgy tűnik, vele senki nem beszél a nyugatiak közül”.

Végül arra a felvetésre, hogy egy migránsokkal teli vonatot küldött Horvátország Magyarországra, Zoran Milanović közölte: „ezt a vonatot ott hagyhatjuk nekik, ha már elvették az INA-t”, miután „a HDZ odaadta nekik”.

A horvát kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy állandó kapcsolatban áll Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellárral, továbbá Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel, és majdnem teljes az egyetértés közöttük.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagált a horvát kormányfő kijelentéseire. Horvátország miniszterelnöke „csúnyán megbukott első igazi európai tesztjén, és ezt veretes hazugságaival sem tudja elfedni”. Többnapos „szájhősködését” követően a horvát bevándorlóellátó rendszer – amelyről azt állította, hogy tökéletesen felkészült – 24 órán belül összeomlott – közölte. A magyar külügyminiszter kijelentette: Magyarország kikéri magának, hogy Zoran Milanović ezek után is folyamatosan Magyarország ellen intézzen „szánalmas, hazug dühkitöréseket”. Magyarországra idén eddig több mint 220 ezer bevándorló érkezett, akinek az ellátását biztosították, és akinek az elsöprő többségét regisztrálták – emlékeztetett. Ezzel szemben Horvátország szándékosan sérti meg az uniós jogszabályokat, bejelentette, hogy képtelen megvédeni az Európai Unió külső határát, és szervezetten hordja át Magyarországra a bevándorlók többezres csoportjait ahelyett, hogy regisztrálná őket, és ellátást biztosítana nekik.

Szijjártó Péter szerint a magyar–horvát kapcsolatok fagyponton vannak, de ebben egy horvátországi választásokat követően lehet változás.

A nyilatkozatháborúba mérsékelt hangvétellel tegnap beszállt a Zákányra látogató Soltész Miklós is. „Zákány példát mutat Horvátországnak, mert a nem egészen 1100 lakosú település az elmúlt napokban több illegális bevándorlót fogadott, mint Horvátország abban a másfél napban, amíg ott össze nem omlott a migránshelyzet kezelése” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Tegnap Milanović újabb meghökkentő kijelentést tett a határlezárás kapcsán Szerbiával folytatott vita egyik „mellékmondataként”. A horvát kormányfő azt üzente kedden Szerbiának, hogy „szórja szét a migránsokat, küldje valamennyit Magyarországra, Romániába és Horvátországba is”. Milanović azt hangoztatta, hogy ő „építő és civilizált módon” beszél azokkal az országokkal, amelyek a legnagyobb terheket viselik, vagyis Ausztriával, Németországgal és Szlovéniával. Szerinte azok az országok a leghangosabbak, amelyek – a migránsok továbbhaladására szolgáló – egyszerű tranzitfolyosó szerepét látják el.

„Látjuk, hogy Szerbia összefogott Budapesttel. Lazítsanak kicsit” – jelentette ki a horvát kormányfő. (Az MTI alapján)

  Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar külügy

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasítására Magyarország zágrábi nagykövete tiltakozó jegyzéket adott át a horvát külügyminisztériumban – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden az MTI-vel.

A KKM közleménye szerint a tiltakozó jegyzék átadásának oka, hogy a horvát belügyminisztérium ahhoz a feltételhez kötötte a legfontosabb szerb–horvát határátkelő megnyitását, hogy a szerbek Magyarország felé tereljék a bevándorlókat. Ivica Dačić szerb külügyminiszter a történtekről telefonon egyeztetett Szijjártó Péterrel, és egyetértettek abban, hogy a horvátok kérése az európai normák szerint elfogadhatatlan. Magyarország felszólítja Horvátországot, hogy térjen vissza az európai viselkedési normákhoz, regisztrálja és lássa el a bevándorlókat – olvasható a tárca közleményében.

A tiltakozási jegyzék átadása utáni hír, hogy Horvátország feloldotta a határzárat a Bajakovo–Batrovci autópálya-átkelőn.