2024. április 23., kedd

Új útvonal Šidnél

Mintegy ötezer migráns szorult a szerb és a horvát határátkelő közé – Karitatív szervezetek és önkéntesek segítik őket
Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

A napokig működő, a horvát határ felé vezető nyári úton ma egyetlen egy menekültet sem lehetett látni, annál többet a szerb és a horvát határátjáró közötti részen. Hivatalos adatot arról nem tudtunk kapni, hogy hányan lehetnek, de a segélyszervezetek embereinek becslése szerint számuk mintegy ötezer fő lehet, zömmel fiatalok és gyerekek.

A két határ közé szorulva az emberek arra várnak, hogy engedjék be őket Horvátországba, ám erre aligha fog sor kerülni mindaddig, amíg a közelben fekvő, migránsokkal túltelített Tovarnik ki nem ürül. Abból ítélve, hogy sokan sátrat vertek, és a segélyszervezetek száma is nagy, ez több napig is eltarthat.

A helyszínen orvosi ellátást kapnak a rászorulók, az éhesek számára főtt ételt szolgálnak fel az önkéntesek, akikből itt is és a migránsok vonulásának volt útszakaszán többen is állomásoznak. Jelen van a Caritas, a 484-es csoport (Grupa 484), az Ökumenikus szeretetszolgálat, a Crkva Božja (Isten Temploma) és más segélyszervezetek, továbbá önkéntesek Svédországból, Németországból, Ausztriából. A horvát területig vezető nyári út továbbra is nyitva áll, az út derekán ügyeletet tartanak az Orvosok Határok Nélkül, az út végén a határnál pedig folyamatosan két rendőr posztol.

Mivel itt egyelőre nem tudnak átjutni a menekültek, tegnap hajnaltól a Šid melletti Berkasovo falu Telep nevű víkendtelepüléshez szállítják az autóbuszok és a taxik a szír, az iraki, az afganisztáni és az egyéb közel-keleti és afrikai országok migránsait. Itt jelen vannak az UNHCR és a Vöröskereszt terepi emberei.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Az előbbiek csupán szemlélők, az utóbbiak pedig vizet és élelmiszert osztogatnak a menekülteknek. Az önkéntesek és a segélyszervezetek közül is néhányan megjelentek, de elküldték őket innen azzal a magyarázattal, hogy az önkénteseket nem engedték ide, ez az átjáró túl szűk, nemigen tudnának hova letelepedni. Délig mintegy háromszáz ember érkezett Preševóból és Belgrádból, kik autóbuszon, kik taxival. A horvát határig nem egészen egy kilométer a táv. Az első falu Horvátországban Babska, innen szállítják őket tovább, valószínűleg Ilokra, majd Magyarország irányába. Ivica Jović, a helyszínen levő menekültügyi biztos elmondta, hogy ők sem tudtak az útirány megváltoztatásáról, de nem lepődtek meg rajta, ugyanis az előző út pillanatnyilag nem járható, a menekültek pedig igen jól szervezettek és erről már éjjel értesültek Preševóban.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

– Új útirányt választottak. Ez a határátkelő már két éve zárva van. Az eddig érkezettek többsége szír és iraki. Leszállnak az autóbuszról, kiszállnak a taxiból és csomagjukkal azonnal a határ felé indulnak. Mi nem számoljuk őket, ezt a horvát kollégák végzik. Délig nem túl sokan érkeztek, de várható, hogy számuk rohamosan nőni fog, miután az első hullám átér a túloldalra és onnan biztató üzenetet küldenek a többieknek.