2024. április 23., kedd
MILOJKO ARSIĆ:

Elkelne a nagyobb infláció

Az augusztusi infláció értéke 2,1 százalékos volt – olvasható a Köztársasági Statisztikai Hivatal közleményében. Ez az alacsony érték jó pontként szolgálhat a politikumnak, az elemzők viszont úgy gondolják, hogy, a gazdaság élénkítése szempontjából nagyobb kéne legyen.

Milojko Arsić gazdasági szakértő szerint ha egy kicsivel nagyobb lenne az infláció, az kedvezően hatna a szerbiai gazdaságra.

– Mondjuk a jelenleginél egy-két százalékos növekedés növelné a pénzforgalmat, a gazdasági aktivitást, és megkönnyítené a pénzügyi helyzet rendezését. Persze mindezt akkor, ha a pénzromlás nem haladja meg a Szerbiai Nemzeti Bank által meghatározott célinflációs keretet. Az augusztusi értéknek is legalább egy százalékkal kellett volna magasabbnak lennie – magyarázta a szakértő.

Arsić arról is beszélt, hogy a foglalkoztatottság tekintetében érezhető némi javulás, de sokkal mérsékeltebb, mint amit a statisztikai adatok kimutattak.

A fizetések és az életszínvonal mentén a szakértő megjegyezte, hogy ezekben a kérdésekben minden polgár máshogy vélekedik.

– Mindenki máshogy kezeli a pénzzel és az életszínvonallal kapcsolatos kérdéseket. Azt azonban el lehet mondani, hogy átlag mindenki normálisnak tartja ha a bérek tíz százalékkal növekednek, viszont katasztrófának, ha ugyanannyival csökkennek – nyilatkozta Arsić, aki a 2003-as példával is előhuzakodott.

– Akkor általánosságban emelkedtek a bérek, viszont a polgárok csak jóval később vették észre, hogy valamennyivel nőtt az életszínvonal. Ez azonban más országokban is így van – fejezte be fejtegetését a szakértő.