2024. április 19., péntek

A legfontosabb, hogy a tanítványaim mindenütt megállják a helyüket

A Magyar Művészetért – Bubik István-díjat idén László Sándor színész-rendező, az újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanára, az Újvidéki Színház korábbi igazgatója kapta

A Magyar Művészetért Díjat 1987-ben alapították, ennek keretében a színművészet terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeknek pedig 2005-től osztják ki a Bubik István-díjat. A mostani díjról kérdeztük László Sándort.

– Szeptember 18-án, pénteken Budapesten osztották ki a elismeréseket egy szép ünnepség keretében. Nagyon örülök neki, hogy egyáltalán gondoltak rám, és odafigyelnek a művészekre a mai világban. Számomra minden díjnál fontosabb, hogy a munkám eredménye az Újvidéki Színház, a Szabadkai Népszínház és egyéb színházak deszkáin visszaköszön. Amikor a kezem alól kikerült színészeket megdicséri a közönség, az jelenti számomra az igazi elismerést. A díj ezt követi természetesen. A legfontosabb, hogy a tanítványaim bárhol vannak a világban, mindenütt megállják a helyüket, sikereket és eredményeket érnek el – nyilatkozta lapunknak László Sándor.

A Magyar Művészetért – Bubik István-díj kiosztásáról évente dönt a kuratórium Kubik Anna vezetésével. A Magyar Művészetért – Bubik István-díj kuratóriumának tagjai: Eperjes Károly, Kerényi Imre, Kubik Anna (elnök), Lohinszky Loránd, Márta István és Taub János. A díjat a 2004-ben elhunyt színművész emlékére hozták létre. Eddigi Bubik István-díjasok: Balázs Attila – Temesvár, Bogdán Zsolt – Kolozsvár, Gubás Gabi – Budapest, Kerekes Éva – Budapest, Kézdi Imola – Kolozsvár, Kicsid Gizella – Sepsiszentgyörgy, Nagy Ervin – Budapest, Oberfrank Pál – Veszprém, Tóth Tibor – Révkomárom, Trill Zsolt – Beregszász.
Az újvidéki színész-rendező mellett Madarassy Walter szobrász és restaurátor, Nagy Zoltán Mihály író és költő, valamint Zsigmond László építész is Magyar Művészetért Díjban részesült.