2024. április 18., csütörtök

Krizsán Szilvia a legjobb női főszereplő

Az Újvidéki Színház színésznője a Bánk bán című előadásban nyújtott alakításáért vette át a Színikritikusok Díját

A Színházi Kritikusok Céhe az idén 35. alkalommal osztotta ki az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A céhtagok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhatnak, s aki a legtöbb szavazatot kapja, az viheti haza a díjat. A tizenöt kategória mindegyikében a három legjobb szerepel, a díjazottak szeptember 20-án, Budapesten a Trafó – Kortárs Művészetek Házában megrendezett átadó ünnepségen vették át a díjakat.

Krizsán Szilvia idén már nem először részesült elismerésben Gertrudis szerepének megformálásáért. Áprilisban Nagykikindán a Vajdasági Hivatásos Színházak 65. Fesztiválján Balázs Áronnal együtt a színészi díjat, júniusban a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a legjobb női főszereplői díjat és július elején Čortanovciban a nemzetközi színházi fesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjat vehette át.

A legújabb elismerés jelentőségéről és az ünnepségről kérdeztük Krizsán Szilviát.

– A mindenkori színházi kritikusok a különböző kategóriákban évente véleményezik, hogy melyik előadás és melyik színészi teljesítmény tetszett nekik a legjobban. A Színházi Kritikusok Céhének 60 tagja van, akik összevetik a kiemelkedő alakítást nyújtó előadásokat és színészeket felvonultató listáikat. A legtöbb szavazatot kapott művészekből kerül ki mindegyik kategória győztese. Erre a díjra történő jelölés már magában megtisztelő, hiszen ezek a kritikusok körbeutazzák a Kárpát-medence magyar színházait, és nagyon sok előadást közül válogatnak – ismertette a színésznő.

– A gálaműsor egy igazi színházi ünnep. Óriási nevek szerepeltek, például a legjobb női mellékszereplő díjra Törőcsik Marit jelölték, de a közelembe ült Pogány Judit, Monori Lili, Zsótér Sándor és mások – ecsetelte Krizsán.

– Nagyon boldog vagyok és meghatódott. Egyértelműen egy nagyszerű előadásról van szó, hiszen anélkül nem figyelt volna fel rám a zsűri. Amikor az embert jelölik a díjra, akkor izgatottan várja, és sokat töpreng azon, hogy vajon ő lesz-e a kiválasztott. Érdekes, hogy most ez nem játszódott le bennem. Már azt hatalmas megtiszteltetésnek éltem meg, hogy az első három jelölt közé beválasztottak. Természetesen nem érintett volna rosszul, ha a Lázár Kati vagy a Fullajtár Andrea megelőzött volna, a harmadik díjnak is ugyanígy örülnék – nyilatkozta lapunknak Krizsán Szilvia.

 Az életműdíjat az idén Molnár Piroska színművész kapta. A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg díját Székely Csaba nyerte el Vitéz Mihály című darabjával. Zsótér Sándor a legjobb rendezés díját vette át a Nemzeti Színház Brand című előadásáért. A legjobb női főszereplő díját Krizsán Szilvia kapta az Újvidéki Színház Bánk bán című előadásáért, amely rendezője Urbán András. A legjobb férfi főszereplő díját Trill Zsoltnak ítélték oda a Nemzeti Színház Zsótér Sándor rendezte Brand című produkciójáért.

A legjobb független színházi előadásnak járó elismerést a Szputnyik Hajózási Társaság Kovács D. Dániel rendezte A heilbronni Katica című produkciója nyerte el. A Stúdió K Színház és a Tatabányai Jászai Mari Színház, Népház közös, Maya hajója című produkciója a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díját kapta. A legjobb zenés/szórakoztató előadás díját megosztva nyerte el a Budapest Bábszínház Kabaré című előadása, Alföldi Róbert rendezése, valamint a Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság Koldusopera című produkciója, Bodó Viktor rendezése.

A legjobb női mellékszereplő díját Monori Lili kapta a Katona József Színház Faust I–II. című Schilling Árpád rendezte előadásban nyújtott alakításáért. A legjobb férfi mellékszereplő díját Bercsényi Péter nyerte el a Budapest Bábszínház Alföldi Róbert rendezte Kabaré című produkciójáért.

A legígéretesebb pályakezdő díját ifj. Vidnyánszky Attila nyerte el.