2024. április 16., kedd

Átadta szakmai díjait a MÚRE

A díjazottak és a MÚRE elnöke (Diósi Árpád felvétele)

A díjazottak és a MÚRE elnöke (Diósi Árpád felvétele)

A hétvégén Nagykárolyban, a Károlyi kastélyban tartották a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének idei díjátadó ünnepi rendezvényét, amelyen a MÚRE a területi megbízottaktól beérkezett jelölések alapján osztotta ki az elismeréseket. A MÚRE nívódíjában Tököli Magdolna, a Bihari Napló napilap főszerkesztő-helyettese részesült kitartó, megbízható munkájáért. Szintén oklevelet vehetett át Farkas-Ráduly Melánia (a Nőileg munkatársa) és Gergely Erika (a Hargita Népe munkatársa), a Szövegkovács nyelvőrző blog két ötletgazdája és működtetője, valamint a Maszol.ro csapata, a portál megújításáért, amelyet lapunk brassói tudósítója Ambrus Attila vett át.

Megosztott dicséretben részesült Benedek Csilla, a Bukaresti Rádió magyar adásának munkatársa, valamint Molnár Ildikó, a Marosvásárhelyi Rádió magyar adásának munkatársa. A MÚRE Nagykárolyban tartotta meg közgyűlését, amelyen az etikai kódexüket internetes felületen történő munkára vonatkozó résszel is kiegészítették.

– A legtöbb etikai panasz az utóbbi időben vétségekre vonatkozik – nyilatkozta lapunknak Rácz Éva, a MÚRE elnöke.

Ezenkívül szakmai tanácskozást is tartottak egészség, turizmus, biztosítási rendszer és stresszkezelés témában. Mint azt a MÚRE elnöke megjegyezte, egyfelől a román egészségügyi rendszer működését akarják megérteni, ugyanis csak úgy lehet elmagyarázni a szóban forgó rendszer működését, ha maguk az újságírók is átlátják és megértik. A tanácskozáson bemutatásra került még a MÚRE által kiadott Nem magyarul magyarok. Riporttábor Óradnán és Radnaborbereken című könyve is. A rendezvényen kárpátaljai és vajdasági újságírók is részt vettek.