2024. április 25., csütörtök
Migránsválság

Lengyelország kész több menekültet befogadni

Lengyelország kész több menekültet befogadni annál, mint amennyit az Európai Bizottság által javasolt kötelező kvótarendszer előírna, az Európai Uniónak azonban jobban kellene védenie a határait, és garantálnia kellene állampolgárai biztonságát – közölte a lengyel külügyminiszter a tegnap több európai napilapban is közzétett írásában.

MTI

MTI

„Az Európai Uniónak és a tagállamoknak átfogó és hatékony lépéseket kell tenniük a menekültügyi és bevándorlási politika terén” – hangsúlyozta Grzegorz Schetyna az egyebek mellett a lengyel Gazeta Wyborcza és a német Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent írásában.

A tárcavezető szerint jobban kellene védeni az unió külső határait a káosz fokozódásának és a határok lezárásának megelőzése érdekében. Kijelentette, hogy az uniónak erősítenie kellene az együttműködését a szomszédos országokkal, továbbá fogadóközpontokat kellene felállítania az érkezők személyazonosságának ellenőrzésére, biztonsági átvilágítására, valamint a gazdasági bevándorlók és a menekültek elkülönítésére. Schetyna emellett a biztonságos országok közös, uniós listájának összeállítására szólított fel.

A külügyminiszter kifejtette, hogy stabilizálni kellene a helyzetet a származási országokban, például Szíriában és Líbiában. Mint mondta, az ellenőrizetlen menekültáradat instabilitást okozott Európa határainál, a probléma figyelmen kívül hagyásának pedig súlyos politikai, gazdasági és társadalmi következményei lehetnek.

Emlékeztetett rá, hogy országa az uniós kormányfők júniusi találkozója után kétezer menekült befogadását vállalta 2016-2017-ben. Az EB tervének értelmében Lengyelországnak mintegy 12 ezer, az utóbbi hónapokban a kontinensre érkezett migránst kellene befogadnia.

Időszakos menekültstátust szorgalmaz az osztrák néppárt

Időszakos menekültstátus alkalmazását szorgalmazza kormánykoalíció kisebbik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP), amely tegnap mutatta be a javaslatát Bécsben. Az ÖVP tervezete szerint a menekültstátus odaítélésekor csak korlátozott ideig, legfeljebb három évig biztosítanák. Ha ezek után már nem áll fenn a menekültkérelemre jogosító körülmény, kiutasíthatják a menekültet az országból, ellenkező esetben viszont még két évig meghosszabbíthatják a dokumentum érvényességét. Ha ezek után sem javul a menekült országában a helyzet, a státus határozatlan ideig lenne biztosítható.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter szerint korábban előfordult már hasonló gyakorlat, most azonban kötelező érvényűvé tennék ezt az eljárást. Reinhold Mitterlehner alkancellár hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy az emberek „étlapról” válasszák ki Európában, hol akarnak menekültkérelmet benyújtani. Szerinte különbséget kell tenni a gazdasági menekültek és a valóban nehéz helyzetben levők között.

A bejelentéskor Sebastian Kurz külügyminiszter az uniós külső határok védelmét, valamint a menekülést kiváltó okok, köztük az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni fellépést szorgalmazta.

A párt javaslata kitér az embercsempészek elleni küzdelem fontosságára, a határ menti térségek fokozott ellenőrzésére, a szolgálatot teljesítők számának növelésére, valamint az embercsempészekkel szembeni törvényi szabályozás szigorítására.

Wolfgang Brandstetter igazságügyi miniszter úgy vélte: a kerítésépítés Európán belül azonban nem jelent megoldást.

A párt vezetése egyeztetést folytat koalíciós partnerével, az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ). Médiaértesülések szerint a szociáldemokraták támogatják a belügyminiszter javaslatát, erről Werner Faymann kancellár is említést tett. A szociáldemokrata politikus arról is beszélt, hogy Németország félelmei alaptalanok azzal kapcsolatban, hogy a menekültáradat az európai munkanélküliség emelkedéséhez járul hozzá, hiszen korábban szakképzett szíriai munkaerő áramlott Nyugat-Európába, csak később érkeztek alacsonyabban képzett emberek.

Magyarország kimaradhat a kedvezményezettek köréből!?

Magyarország mégsem kerül be azok közé az országok közé a 120 ezer menekült elosztását szolgáló európai uniós tervben, ahonnan menekülteket helyeznének át más tagállamokba – mondta tegnap a mai belügyminiszteri tanácskozást előkészítő luxemburgi soros elnökség egyik tisztviselője. A miniszterek emellett várhatóan a – több keleti EU-tagállam által elutasított – kötelező jelzővel sem fogják ellátni a menekültek elosztására vonatkozó kvótarendszert.

A luxemburgi tisztviselő úgy vélte, ha Magyarország kedvezményezettként nem vesz részt a rendszerben, akkor a szolidaritásból kell kivennie a részét. A neve mellőzését kérő forrás elmondta, a belügyminiszteri találkozón a 120 ezres szám nem változik, az viszont még nem dőlt el, hogy a Magyarországról áthelyezendő 54 ezres keretet közvetlenül felosszák-e Olaszország és Görögország között, vagy képezzenek belőle tartalékot, hogy később lehessen alkalmazkodni, ha változna a migrációs helyzet.

Az Európai Bizottság javaslata értelmében 120 ezer menekültet kellene áthelyezni Olaszországból, Görögországból és Magyarországról kötelező kvóták alapján, amelyeket a többi között a tagállamok gazdasági teljesítménye, az ottani munkanélküliség és a már befogadott menekültek száma alapján határoznának meg. Magyarországról a brüsszeli testület 54 ezer menekültet telepítene át más tagállamokba, úgynevezett hotspotokon keresztül, ahol uniós szakemberek segítenék a menedékkérelmek gyors elbírálását. Ilyen központokat azonban a jelenlegi helyzet szerint csak úgynevezett frontállamokban hoz létre az unió, vagyis ott, ahol a menekültek elsőként lépnek be az unióba. A magyar álláspont szerint viszont nyilvánvaló, hogy aki Magyarország déli határához ér, az már áthaladt egy másik uniós tagállamon, többnyire Görögországon, így Magyarország semmiképpen sem frontállam.