2024. április 19., péntek

Mire kellenek a személyes adatok?

Rodoljub Šabić: Kivizsgálásra szorul, hogy törvénysértést követ-e el a Belgrád víziváros beruházója

Rodoljub Šabić, a közhasznú információk biztosa tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a Belgrád víziváros egyik beruházója, az Eagle Hill ingatlancég a még meg sem épült, de már elővételben árusított lakások potenciális vásárlóitól a személyi adataikat is követeli.

Az Eagle Hills ingatlancég munkájának átvizsgálására azért van szükség, mert egyelőre nem tudni, hogy a potenciális vásárlók személyes adatainak felvételével törvénysértést követ-e el – nyilatkozta Rodoljub Šabić a Belgrád víziváros október 3-án kezdődő lakáseladásával kapocslatban.

Mint ismeretes, az Egyesült Arab Emirátusokban székelő vállalat a személyes dokumentumok fénymásolatait kéri az érdeklődő vásárlóktól.

Šabić az Eagle Hillsnek intézett levelében magyarázatot kért a cégvezetéstől arra, hogy miért van szükség a személyi adatok leadására, és levelében arra is felszólította az érintetteket, hogy fogalmazzák meg, mire kellenek az adatok, milyen jogi háttér hatalmazza fel őket a leendő lakásvásárlók kérvényezésére, valamint azt is, elképzelhető-e az, hogy a személyi adatok esetleg kikerülnek az országból.
„Kétségkívül fontos, hogy a külföldi befektetők mind nagyobb számban képviseltessék magukat a szerbiai piacon, hiszen ez az ország érdekeit szolgálja. Viszont a közhasznú információk biztosa meggyőződéssel gondolja, hogy a külföldi tőkések itteni tevékenysége azt is jelenti, hogy tiszteljék az állam törvényeit. Ebben a konkrét esetben pedig nagy az esélye annak, hogy nem így van” – olvasható a közleményben.