2024. április 25., csütörtök

Nem adják ki az öntözhető állami földeket Zentán

Elhalasztott, majd részleges licitáció az állami földekre – Háborognak a gazdák
A zentai gazdák hiába vártak a licitációra (Gergely Árpád felvétele)

A zentai gazdák hiába vártak a licitációra (Gergely Árpád felvétele)

Amint arról már lapunkban beszámoltunk pénteken a zentai városházán elmaradt – szombatra halasztották – a község területén található állami tulajdonú földterületek bérbeadására meghirdetett licitáció, a termelők által zárt borítékban beadott ajánlatok kibontása. Sem a bérbeadást koordináló bizottság elnöke, Borbély Ferenc alpolgármester, sem pedig a bizottság tagjai nem jelentek meg – Belgrádban jártak informálódni az ügyben. Az történt ugyanis, hogy időközben az újvidéki székhelyű Matijević húsfeldolgozó üzem hozzávetőleg 11 millió euróért (1.32 milliárd dinár) nyilvános árverésen megvásárolta a csődeljárás alatt lévő zentai Poljoprivreda Rt. Mezőgazdasági Kombinátot, a hozzá tartozó 541 hektár termőfölddel, a jószágfarmokkal, az öntözőberendezésekkel és egyéb infrastruktúrával együtt. A birtokhoz tartozó mintegy 2400 hektár öntözhető földterület azonban állami tulajdonban van, ebből a területből szeretnének bérelni a magántermelők. A kombinát eladása előtt még úgy nézett ki, hogy ennek nem lesz akadálya, hiszen az előző tulajdonos, a topolya Jerković nem fizette a földbérletet, több mint 9 millió euró adósságot halmozott fel és csődbe vitte az kombinátot.

Szombaton reggel megtartották ugyan a licitációt, az ajánlatokat tartalmazó borítékok kinyitását, de az említett öntözhető parcellák nem kerültek kalapács alá, az erre tett ajánlatok borítékban maradtak. A licitáción jelen lévő néhány fiatal gazda energikusan követelte, hogy a bérbeadást lebonyolító bizottság adjon magyarázatot arra, hogy miért halasztották el ismét az öntözhető állami földek bérbeadását. A bizottság elnöke, Borbély Ferenc próbálta csillapítani a kedélyeket, mondván, hogy az öntözhető 2400 hektár licitációja a gazdasági bíróság elnökének intelme alapján maradt el. A bíróság arra figyelmeztette az önkormányzat vezetését, hogy az új helyzetben ne adja bérbe az Poljoprivreda Rt. által korábban használt öntözhető földeket.

A gazdasági bíróság nyolc napon belül, tehát legkésőbb jövő hétfőig – legalábbis ezt ígérték – döntést hoz a 2400 hektár öntözhető állami földterület ügyében. Korábban a Poljoprivreda Rt. előbérleti joggal rendelkezett a területre az öntözőrendszernek – ami infrastrukturális beruházásnak számít – köszönhetően. A birtok eladásával az új jogi személyt ugyanezek a jogok megilletik. Eddig rendjén is volna a dolog, azonban az előző jogi személy nem fizette a bérletet, az ilyen bérlő az érvényes jogszabályok értelmében újból nem licitálhat állami földterületre.

Kíváncsian várjuk, milyen döntést fog hozni egy hét múlva a gazdasági bíróság.