2024. március 19., kedd

A horvátoknak van C-terve is

A horvát rendőrök a vonatra szálló migránsokat próbálják irányítani (Fotó: Beta/AP)

A horvát rendőrök a vonatra szálló migránsokat próbálják irányítani (Fotó: Beta/AP)

A horvát kormány menekültügyben az A-terv szerint azt tervezte, hogy az EU-szabályok szerint regisztrálja és ellátja a menekülteket. Ez a terv nagyjából egy nap alatt összeomlott, és ekkor életbe lépett a B-terv, ez azt jelentette, hogy buszokkal szervezetten a magyar határra kezdték szállítani az ország keleti határait elözönlő migránsokat. Ha ez a terv is befuccsol – írta a Večernji list –, akkor életbe lép a C-terv. Ez pedig azt jelenti, ha a magyar kormány úgy döntene, hogy lezárja a határait, a migránsok felügyelet nélkül, szervezetlenül érkeznek majd Magyarországra.

Az újság megjegyezte, hogy a magyarok egyelőre átveszik ugyanazokat a migránsokat, akiket a horvát hatóságok busszal a határra szállítanak, de ez nem tart majd örökké. A lap meg nem nevezett forrásból úgy tudja, hogy ebben az esetben életbe lép a kormány „C-terve”, amely szerint a hatóságok többé nem szállítják a migránsokat szervezetten, csoportokban a magyar határra, hanem arra ösztökélik őket, hogy saját maguk tegyék meg az utat. A lap szerint az illegális bevándorlók így kaotikusan, felügyelet nélkül érkeznek a magyar határra, és sokkal nehezebb lesz a magyar hatóságoknak ellenőrizni őket.

A kormányfő még pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ország lehetőségei korlátozottak, ezért áttérnek a „B-tervre”, és a magyar határhoz irányítják a menekülteket, amely tervet szombaton már úgy ítélt meg, hogy jól működik.

Horvátország területére lépve a migránsok egyúttal az Európai Unió területére is léptek, bár még nem jutottak be a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, amelynek a Horvátországgal szomszédos Magyarország és Szlovénia is tagja.

Davor Ivanković, a horvát napilap kommentátora egy külön írásban úgy vélte, túl korai Zoran Milanović horvát kormányfő győzelmi öröme, miszerint megoldotta a migránsválságot az országban. Az újságíró szerint a jövőben még nagyobb kihívások érik majd Horvátországot, és ezért józan ésszel kell gondolkodnia.

„Uniós szomszédjainkkal közösen kell tervet kidolgozni a gond megoldására, nem pedig balkáni módra kitolni velük” – írta.

Lehet, hogy a horvát kormányban már leszűrték, hogy az Európai Unió úgyis szétesett, és ezért Horvátország nyugodtan viselkedhet úgy, mint Szerbia? – tette fel a kérdést.

A horvát ellenzék sincs elragadtatva Milanović balkáni megoldásaitól, nem is beszélve Zágrábbal szembeni bírálatuknak leplezetlenül hangot adó szlovén és a magyar kormányról.

A horvát kormány megnyitotta határait a Balkánnak és ugyanakkor lezárta azokat az Európai Unió felé – mondta Tomislav Karamarko, a legnagyobb horvát ellenzéki párt, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke vasárnap Tovarnikban.

A HDZ vezetője látogatást tett a szerb határ mellett fekvő Tovarnikban, ahol a legtöbb migráns érkezik az országba és úgy ítélte meg, hogy a helyzet katasztrofális és a hatóságok nincsenek felkészülve. Az itt élő emberek félnek, az élet teljesen megbénult, a gyerekek pedig nem tudnak iskolába járni – hangsúlyozta.

– Megsértettük a dublini egyezményt és számos uniós rendeletet – mondta. A migránsok ellenőrizetlenül és regisztrálás nélkül lépnek be az országba – tette hozzá. A pártelnök szerint az egyik gond, hogy a kormány nem egyeztetett a szomszédos országokkal.

– Ez a szervezetlenség, ami itt tapasztalható, és amelyet a kormány okozott, csökkenti azt a humanizmust, amivel fogadtuk ezeket az embereket – mondta.

Horvátország a nyolc horvát–szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a bajakovói átkelő maradt nyitva, amely a Belgrád–Zágráb autópályán van. Ennek ellenére folyamatosan érkeznek a zöldhatáron át az illegális bevándorlók. A legfrissebb adatok szerint több mint 25 ezer migráns lépte át eddig a szerb–horvát határt.

A horvátok eközben továbbra is a magyar határ felé irányítják a migránsokat. A buszok Zágráb irányából érkeztek a délnyugat-magyarországi letenyei határátkelőre, vasárnap már taxik és személyautók is szállították ide a migránsokat, akiket magyar buszokkal visznek tovább. Az említett határátkelőn át vezető autópálya egyelőre nincs zárva, a Tanjug közlése szerint viszont a migránsválság miatt a horvátországi nemzetközi vasúti közlekedés szinte teljesen megbénult, nem közlekednek a vonatok Szlovénia, Magyarország és Szerbia irányába sem.