2024. március 19., kedd

Életre kelt népi kézművesség

Az adai tájházban helyi és vidéki kézművesek közreműködésével megtartották a mesterségek napját
A nemezelők szőrlabdát készítenek (Csincsik Zsolt felvétele)

A nemezelők szőrlabdát készítenek (Csincsik Zsolt felvétele)

Az Aranykapu Művelődési Egyesület szombaton egész napos programmal várta az érdeklődőket Adán, a tájházban, amelynek udvarán a látogatók adai, moholi és zentai kézművesek közreműködésével megismerkedhettek a népi kultúra hagyományos mesterségeivel, illetve kedvük szerint ki is próbálhatták azokat. A helyi Aranykapu ME ötödik alkalommal szervezte meg a Mesterségek napja elnevezésű rendezvényt, amelynek megnyitóján a házigazdák nevében Sóti Éva, az egyesület művészeti vezetője, majd dr. Szőke Anna néprajzkutató, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A néprajzkutató dicsérte a rendezvényt, amely révén a jelenlévők elmélyülhetnek a néphagyományokban és a népi kézműves mesterségekben, megélve magyarságukat is. Méltatta az Aranykapu ME tevékenységét, amely a Sóti házaspár vezetésével őrzi a hagyományokat, amelyekből igyekeznek hitelesen visszaadni mindazt, ami már részben feledésbe merült. Végezetül Nagy Abonyi Ágnes, a zentai Rozetta Kézműves Társaság elnöke beszélt a kézművességről.

A főként fiatalokból álló látogatók a helyszínen kipróbálhatták a kosárfonást, a gyöngyfűzést és a csomózásos technikával készülő ékszerkészítést, a nemezelést, a kovácsságot, valamint a fadíszek, a rongybabák, a rongypárnák készítését és a kötélfonást, de megismerhették és gyakorolhatták a rovásírást is. Ebben segítségükre volt: Kocsis Mónika (Mohol) nemezelő, Virág Mihály (Ada) kosárfonó, Bajúsz Sándor (Ada) kovács, Varga Zoltán (Ada) faműves, Mészáros Frank Julianna (Ada) gyöngyfűző, Varnyú Fodor Eszter (Ada) ékszerkészítő, Vasas György (Zenta) kötélfonó, Bognár Klára, Nagy Abonyi Ágnes, Pap Katalin és Sóti Milanka (Zenta) népi kézművesek, Krizsák Katalin (Ada) rovásírás-oktató, valamint Polyák Szollár Anna (Ada) rongybabakészítő.

A szervezők a mesterségek napján minden látogatót ebéddel vendégeltek meg, mégpedig lucskos káposztával, amit Bartus Péter és felesége, Ilona készített el. Sóti Éva megjegyezte, hogy vendégül látják ebédre azokat az egykori táncosaikat is, akik az idén vagy az elmúlt években mentek férjhez vagy nősültek meg. Számukra útravalót is készítettek: a nőknek törölközőt, a férfiaknak pálinkát, a gyereknek pedig fajátékot. A délutáni órákban Istenes Irén és Varnyú Árpád lepényt is sütött a résztvevőknek, akik ezt tejföllel vagy zsírral megkenve fogyaszthatták el. Sóti Ernő pedig mesét mondott a hallgatóságnak a rendezvényen, amelyen volt tamburazene és énektanulás is. A rendezvény megtartását a Tartományi Művelődési Titkárság támogatta.