2024. április 20., szombat

„Az első igazi Pride”

Incidensek nélkül lezajlott az idei büszkeségnapi felvonulás Belgrádban

Erős rendőri jelenléttel ugyan, de problémamentesen ért véget a fővárosban az LGBT közösség jogait, egyenlőséget, szolidaritást hirdető felvonulás vasárnap délután. A felvonulás részvevői a szerb kormány épületénél kezdték a sétát, majd a Miloš kenéz, Milan király utcákon és a Terazijén áthaladva érkeztek meg a Nikola Pašić térre. Üdvözlő beszédet a rendezvény elején Biljana Srbljanović dramaturg mondott.

Boban Stojanović, a szervezőbizottság tagja az idei Pride-ot követően elmondta, hogy véleménye szerint most került sor Szerbiában az első igazi büszkeségnapi menetre.

– Így kell kinéznie az igazi Pride-nak. A főutcákon sétálhattunk végig, mindenütt lobogtak a zászlók, boldog emberek vettek bennünket körül, a teherautóról szólt a zene, vidám volt a hangulat és tarkába borultak a főváros utcái. Ez a Pride – nyilatkozta a szervező.

Az idei felvonulás nem csupán a melegjogokat, hanem a menekültekkel kapcsolatos szolidaritás kérdését is ki kívánta hangsúlyozni.

A rendezvényt követően annak részvevői egyedül is elhagyhatták az összejövetelt, aki azonban mégsem érezte magát teljesen biztonságban, annak a rendőrség szavatolta a hazatérés lehetőségét.

A hatóság egyébként összesen 54 személyt tartóztatott le a felvonulást megelőzően azzal a gyanúval, hogy támadást terveztek intézni a Pride részvevői ellen. Köztök van az az Uroš Mišić is, aki 2007-ben hívta fel először magára a figyelmet, amikor a Crvena Zvezda–Hajduk futballmérkőzésen megtámadott egy csendőrt, fáklyával okozott annak komoly sérüléseket. Gyilkossági kísérlet miatt először tíz év börtönbüntetés letöltésére ítélték, végül azonban már 2012-ben elhagyhatta a fegyházat.