2024. március 29., péntek

Épül a befogadóállomás

Két épületet felújítanak, egészségügyi és adminisztrációs központ épül

Az előző napoktól eltérően tegnap már dolgozott néhány munkás azon a Tuki ugarokban lévő tanyán, ahol a menekültek részére épül az ideiglenes befogadóállomás. Pénteken a helyszínre látogatott Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter és Knut Fleckenstein, az Európai Parlament képviselője, aki egyben a német Arbeiter Samariter Bund (ASB) nevű emberbaráti szervez igazgatóbizottságának elnöke is. Ez a szervezet finanszírozza a központ kialakítását.

(Fotó: Bajtai Kornél)

(Fotó: Bajtai Kornél)

Fleckenstein a helyszínen elmondta, két épületet renoválnak és egy továbbit építenek, amelyben egy kisebb egészségügyi központ és egy adminisztrációs iroda kap majd helyet. A munkálatokat teljes egészében az ASB pénzeli, a beruházás teljes értéke mintegy 150 000 euró. A szervezet Magyarkanizsán is felelős néhány projektumért, az ottani menekültközpontban elsősorban az elszállásolásról és az ellátásról gondoskodnak. Az ASB-nek Szerbiában összességében 40–50 ember dolgozik, de ez a szám a helyzettől függően növekedhet is.

Fleckenstein, mint EP-képviselő, az általános menekülthelyzettel kapcsolatban elmondta, csütörtökön az európai törvényhozás elfogadott egy újabb határozatot, amelyben felszólították a tagországokat az egységes migrációs politika kialakítására.

– Azoknak az embereknek, akik menedékjogért folyamodnak, menedéket, új hazát kívánunk biztosítani meghatározott időre, ezért közös megoldást kell találni. Ha az országok elkerítik magukat, nem tudunk közelebb kerülni a megoldáshoz – mondta.

Újságírói kérdésre, hogy Szerbia, amely a menekültválság egyik legnagyobb teherviselője, számíthat-e pénzügyi segítségre az EU részéről, a politikus elmondta, információi szerint az ország 25 millió eurót kap ezen kérdés kezelésére.

Vulin a helyszínen elmondta, igaz, most megcsappant a magyarkanizsai táborban lévők száma, de nem zárja be a kormány a központokat, hiszen egyértelmű, hogy a migrációs hullám folytatódik tovább. A szabadkai munkálatok kapcsán elmondta, ha egyszer a menekültválság megoldódik, ez az objektum itt marad, a város lakói tudják majd használni. Ez szilárd anyagból épült, itt a menekültek a téli időszakban valóban nem fognak megfagyni.

A miniszter ismételten arról beszélt, hogy nem Szerbia vagy más országok miatt indult el a menekülthullám, hanem a szíriai háború miatt és amíg az nem fejeződik be, addig az emberek is menekülni fognak onnan. Ezúttal is az egységes uniós álláspont kialakítását sürgette.

Vulin bírálta Horvátországot, amiért az lezárta Szerbia felé a határait és kilátásba helyezte, hogy a nemzetközi közösséghez fordulnak emiatt. Feltette a kérdést, mi lett volna, ha Szerbia zárja le Macedóniával közös határait, amikor onnan ezrek jöttek.

Szerinte a horvát határ lezárása sem megoldás, ahogyan a magyar határzár után Horvátország felé mentek a menekültek, úgy ezután majd Bosznia, Románia vagy Bulgária felé indulnak. Ő is arról beszélt, hogy kerítéssel nem orvosolható a probléma.

– Emelhet minden ország kerítést, Szerbia is. De akkor is előbb-utóbb valahol összetorlódik több tízezer ember, akikkel kezdeni kell valamit – mondta Vulin, aki hosszú távú, fenntartható megoldást sürgetett. A miniszter hasonlóan nyilatkozott a horvátországi helyzetről, mint a magyar külügyminiszter, mint mondta, Szerbia négy hónapja dolgozik a kérdés rendezésén, Horvátországnak lett volna ideje felkészülni a helyzetre, ehelyett rendezetlenségnek lehetünk tanúi.

Kilátogattunk tegnap a téglagyárhoz is. A helyszínen 30–40-en voltak, néhányan tisztálkodtak, a többiek a hűvösben pihentek. Egy ott várakozó taxistól megtudtuk, ő csak a városközpontig szállítja őket, de úgy látja, nem tudják merre menjenek.