2024. április 25., csütörtök
ASZTALITENISZ

Három trónkövetelő

A csapatok felállítása alapján semmilyen kockázatot nem vállal az, aki kijelenti: a női Szuperliga 2015/2016-os idényében nem lesz címvédés. Ennek több oka is van, de a leglényegesebb, hogy a bajnokcsapat gerincét képező három játékos – Recskó Emma, Barna Blanka, Aleksandra Radonjić – is eligazolt a bajnok Radničkiből.

A topolyai Barna Blanka visszatért nevelőegyesületébe, az I. ligás Topolyába, ahol Halász Ellával a Szuperligába jutást tűzték ki célul. A két zentai, Recskó és Radonjić a törökkanizsai Obilićet erősíti majd, s Dragana Vignjevićtyel, valamint Ágoston Tamarával a bajnoki cím egyik esélyei. Csak egyik, mert a bánáti együttesen kívül a tavalyi döntős Novi Sad, valamint a harmadik helyezett uzdini Unirea vezetői sem titkolják, bíznak abban, hogy jövő májusban-júniusban az ő játékosaik emelik majd magasba a bajnoki címért járó serleget. Az ezüstérmes Novi Sadból, amely 2014-ben megnyerte a klub fennállásának első bajnoki címét, távozott Anđelija Ratić, viszont Fenyvesi Anna Zsófia és Truzszinszki Viktória, valamint Aleksandra Savić mellé a klub szerződtette a zentai Makszuti Anettát, aki a másik újvidéki csapatot, a Panoniját hagyta el. Az Unirea nem engedte el a legjobbjait (Anelia és Izabela Lupulescu, Surján Szabina), s hozzájuk csatlakozott még Diana Lupu. A három bajnokesélyes játékoskerete sokkal erősebb a többiekénél, így nagy meglepetés lenne, ha a 4–10. helyezett csapatok közül bármelyiknek is sikerülne akár egyszer is legyőzni őket. Mivel a többi csapat igencsak kiegyensúlyozott, így a bennmaradásért és a rájátszást jelentő negyedik helyért is nagy harc várható. A tavalyi idényben negyedik Panonija a szabadkai Mészáros Izabellával, valamint a két zentaival, Tóth Évával és Gyurcsik Alízzal próbálja meg megismételni az előző idénybeli eredményét. Csókán Halász Ellát a zentai Szórád Henriettával pótolták, így ő és a már évek óta meghatározó játékosnak számító Sanja Bečejski és Kormányos Zsanett alkotják majd az együttest. Zentán nem változott a felállás, így továbbra is az Ivana Vejnović, Suzana Mendergiš, Ivana Milovanović trióra, valamint a szuperligás debütálására készülő Veréb Xéniára számít Mellik Zoltán edző, de a szerződtetett játékosok listáján ott szerepel Mirković Brigitta és Slađana Dragoljević neve is.

A női Szuperliga 2015/2016-os idényének csapatai:

1. Csóka (Kormányos Zsanett és Kitti, Sanja Bečejski, Szórád Henrietta, Vesna Kurteš, Katarina Golić);

2. Novi Sad (Fenyvesi Anna Zsófia, Truzsinszki Viktória, Aleksandra Savić, Makszuti Anetta, Tijana Babić);

3. Obilić (Recskó Emma, Ágoston Tamara, Aleksandra Radonjić, Dragana Vignjević, Maćoš Valentina, Kukolj Đurđina, Marijana Sujić, Zorana Popov, Biljana Golić);

4. Panonija (Mészáros Izabella, Tóth Éva, Gyurcsik Alíz, Mirjana Dabić, Stanislava Zarić-Bosančić);

5. Radnički (Hajnal Dorottya, Isidora Beljanski, Mirjana Čolaković, Violeta Pavlović, Jovana Šćepanović);

6. Rapid – Nikolinci (Tatjana Turkoanje, Danijela Perić, Laura Kožokar, Anđela Menger, Suzana Vasiljević);

7. Unirea (Anelia és Izabela Lupulescu, Diana Lupu, Surján Szabina, Adela Ardelean);

8. Versec (Una Radak, Tijana Jokić, Dani Rebeka, Marija Petrov, Anđela Jovičić);

9. Vojvodina (Marija Vučurović, Gordana Zečević, Nikolina Mijin, Emilija Tiragić, Stanislava Dimanić, Nina Vico);

10. Zenta (Ivana Vejnović, Suzana Mendergiš, Ivana Milovanović, Veréb Xénia, Mirković Brigitta, Slađana Dragoljević).

Az első forduló párosítása

Nők, szombat, 17 óra: Unirea–Csóka, Zenta–Novi Sad, Obilić–Versec, Vojvodina–Panonija. Vasárnap, 17 óra: Rapid–Radnički.

Férfiak: Stenes–IMT és Banat–Partizan (szombat, 18 óra), Požarevac–Panonija (vasárnap, 17 óra), Spartacus–Crvena zvezda (hétfő, 18 óra), a Topličanin–Versec mérkőzés lapzárta után ért véget.