2024. március 28., csütörtök

Portrék a Magyar Házban

Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor művész Portré című kiállítását november közepéig láthatják az érdeklődők Szabadkán, a Magyar Ház földszinti tanácstermében.

A művésznő 1995-ben diplomázott a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor szakán, majd 1996-ban rajztanári képesítést is szerzett. 1997 óta a Szabadkai Városi Múzeum munkatársa. A délvidéki katolikus egyházművészetet kutatja, restaurálja és ismerteti, különös tekintettel a magyarországi barokk mesterekre. Eddig öt kötete és számos tanulmánya jelent meg, most készül a hatodik kötete. Alkotóművészetével a klasszikus olajfestészet útjait járja, leginkább arc- és tájképeket, valamint szentképeket fest, de vitrázsokat is tervez. Eddig számos csoportos és két önálló kiállítása volt.

A Portré című kiállítást csütörtök este Boros György grafikusművész nyitotta meg, s mint fogalmazott: a portré festészet nagyon specifikus része a képzőművészetnek, itt ugyanis nem lehet mellébeszélni. A jó portré ismérve, hogy magán viselje a karakter, a modell jellemét, és véleménye szerint Korhecz Papp Zsuzsannának ez sikerült. Realisztikus módon nyúlt hozzá a portrékhoz, tehát nem adott hozzá és nem is vett el semmit. Mint Boros György kiemelte: a művésznőt példának állítaná a pályakezdő fiatalasszonyok elé, hogy ha valakiben van tehetség, kitartás, akarat, önbizalom, akkor szakmai téren is el lehet érni nagyon szép eredményeket, sikereket.

A grafikusművész azt is hangsúlyozta, hogy a Magyar Házban létrehozott galéria ötlete nagyon jónak bizonyult, mára már fontos kiállítási helyszíne lett a szabadkai és vajdasági magyar képzőművészeknek.

Korhecz Papp Zsuzsannának a Magyar Házban kiállított portréi túlnyomórészt a művésznő saját gyermekeit és testvérének gyermekeit ábrázolja.