2024. március 19., kedd

Buszokkal szállítják a bevándorlókat a magyar határra

Egy nap alatt összeomlott a horvát menekültügyi rendszer – Megkezdődött a határzár építése Baranya megyében
Bevándorlók szállnak fel a buszra Tovarnik közelében

Bevándorlók szállnak fel a buszra Tovarnik közelében

A magyar menekültpolitikát többször is hevesen bíráló horvát Zoran Milanović horvát miniszterlnök pénteken bejelentette, hogy menekültügyben áttérnek a B terve, nem regisztrálják a migránsokat, és nem is tartóztatják föl őket. Ezzel kimondatalanul maga is beismerte, hogy a többezres migránsáradat hatására egy nap alatt összeomlott a horvát menekültügyi rendszer. A mindinkább kezelhetetlenné váló helyzet hatására csütörtök este Ranko Ostojić horvát belügyminiszter kilátásba helyezte, hogy határzárat léptetnek életbe, és azt üzente a migránsoknak: „Ne gyertek többet ide, maradjatok Szerbiában, Macedóniában és Görögországban. Innen nem tudtok Európába menni. Az autóbuszok nem tudnak oda vinni benneteket.”

Az autóbuszok egy része viszont már csütörtökön is a magyar határ felé vitte a migránsokat, akiknek az első csoportjai még aznap délután megjelentek Baranya megyében. A horvát hatóságok később nyolc horvát–szerb határátkelő közül hetet le is zártak, csak a Belgrád–Zágráb-autópályán fekvő bajakovói üzemelt.

A következő meglepő fejleményt Zoran Milanović délutáni sajtótájékoztatója jelentette. A horvát kormányfő arró beszélt, hogy országa nem tartóztatja fel a migránsokat, nem zárja le az országhatárokat, és nem vezényli ki hadseregét a határokra. „A szomszédjaink nagyon gyorsan összefogtak ellenünk, és most ujjal mutogatnak ránk, de mi nem fogunk szögesdrótot húzni, mint Magyarország” – jegyezte meg.

A bejelentett „B tervből” Milanović részleteket nem kívánt elárulni, de sejttette, hogy a menekültek átengedéséről és ellátásáról van szó, a horvát hatóságok nem fogják megakadályozni a belépésüket az országban, de a kilépésüket sem. Ez pedig azt jelenti, hogy Horvátország is a „balkáni menekültexpressz” megoldásához folyamodik, határtól határig szállítva őket minél előbb igyekszik megszabadulni a migránsoktól.

A sajtótájékoztatón újságírók megkérdezték Milanovićtól, hogy Szlovénia felé irányítják-e a migránsokat. „Úgy gondolom, hogy Magyarország háromszor közelebb van” – felelte. A következő kérdés így hangzott az al-Dzsazíra televízió újságírójától: A horvát kormány tervezi-e a migránsok regisztráció nélküli, szervezett átszállítását a magyar határhoz? „Mi mást tehetnénk? Veszélybe sodorjuk a horvát gazdaságot, a turizmust, a forgalmat?” – válaszolta a horvát kormányfő.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szánalmasnak minősítette a horvát miniszterelnök viselkedését. Értékelése szerint azután, hogy mindössze egyetlen nap alatt összeomlott a horvát menekültügyi rendszer, Milanović még mindig Magyarország hazug és méltatlan támadásával tölti idejét, alaptalan rágalmakat megfogalmazva. „Talán inkább választ kellene adnia arra, hogy mit rontott el a bevándorlók érkezésére való felkészülés során, és hogy miért nem tudja Horvátország egyetlen nap után ellátni a bevándorlókat” – vetette fel. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az embercsempészek legyőzték Horvátországot, és Magyarország számára ezentúl a magyar–horvát határ megvédése a kérdés. Szlovénia az Európai Unió és a schengeni rendszer szabályainak megsértésével vádolta meg pénteken Horvátországot.

A legnagyobb horvát ellenzéki pártot, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ) sokkolta a miniszterelnök bejelentése a migránsválság megoldásáról – közölte a horvát sajtó pénteken. Gordan Jadranković szóvivő a Nova TV híradójának úgy nyilatkozott, hogy Horvátországot egy „eltévelyedett ember” vezeti, aki nem tud megbirkózni a kialakult helyzettel. A kormánynak nem volt terve és most sincs, hogy megoldja a válságot – tette hozzá. A HDZ felszólította a kormányt, hogy léptessen életbe teljes határzárat Szerbiával, mint ahogy azt más uniós országok is tették, amelyek tagjai a schengeni övezetnek, és vezényelje ki a hadsereget az országhatárra.

Az Index.hr horvát internetes portál arról írt, hogy a magyar határ közeli Pélmonostorról (Beli Manastir) és a horvát–szerb határon lévő Tovarnikról ingyenesen buszokkal szállítják az illegális határátlépőket a beremendi határátkelőre. Az MTI beszámolója szerint a magyar hatóságok mintegy 1500 migránst engedtek be Magyarország területére a beremendi határátkelőhelyen keresztül. A migránsokat csaknem húsz horvát busszal szállították a határállomáshoz, onnan az átkelőhelyre gyalog mentek be, ahonnan pedig magyar buszokkal vitték őket a baranyai Siklósra. A határszakasz magyar oldalán rendőrök és katonák állnak sorfalat.

Vasúton is érkeznek: a baranyai Magyarbólyba több mint 800 migráns érkezett vonattal Pélmonostorból.

A migránsok közül nem mindenki akar azonban Magyarországra menni. A Jutarnji list szerint a bevándorlók egy része Pélmonostorról taxival indult Eszékre, ahonnét menetrend szerint indulnak járatok a fővárosba, illetve Zágrábba, onnan pedig Szlovénia felé folytatnák az útjukat. Sokan az illegális határátkelés mellett döntöttek. Gyékényesnél mintegy 500-600 illegális bevándorló érkezéséről számoltak be a híradások.