2024. április 19., péntek

Megkezdődött a határzár építése a magyar–horvát határon

Állítják fel a honvédok a magyar–horvát határon a gyorstelepítésű drótakadályt (MTI)

Állítják fel a honvédok a magyar–horvát határon a gyorstelepítésű drótakadályt (MTI)

Péntekre virradó éjszaka megkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar–horvát határon, a kerítést 41 kilométeren építik ki, és az első védvonal még a nap folyamán el is készül – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. „Ugyanazt az akciót kell végrehajtani, mint amit végrehajtottunk a szerb–magyar határon” – mondta a kormányfő, közölve, hogy több száz rendőrt és katonát vezényeltek a magyar–horvát határhoz. Tájékoztatása szerint 600 katona már a helyszínen van, a nap folyamán további 500, hétvégéig pedig még másik 700 katona érkezik. Emellett ott van már mintegy 200 rendőr, akikhez pénteken még 100-an, a hétvégén pedig további 500-an csatlakoznak.

– Nincs olyan homokbucka, vakondtúrás, ami mögé el lehetne bújni úgy, hogy azt remélhetné valaki, hogy törvénytelen módon bejuthat Magyarország területére – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint azonban „amikor helyzet van, akkor mi délről, sem a szerbektől, sem a horvátoktól, nem számíthatunk segítségre”. Rosszabb hír továbbá – folytatta –, hogy Magyarország Nyugatról sem számíthat segítségre, „onnan sem csitul majd a bennünket kritizáló hang”. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy Szlovénia komolyan veszi a schengeni határvédelmet.