2024. április 19., péntek

Választ adni a kor kihívásaira

Nemzetközi tudományos konferencia zajlik az oktatás-nevelés témakörében a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon

Kilencedik alkalommal rendezte meg a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar nemzetközi tudományos konferenciáját. A korszerű oktatás és nevelés curriculumának kimenete című tudományos, szakmai összejövetelre hat országból – Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Magyarországról, Szlovákiából, Romániából és Szerbiából – 46 szakember jelezte részvételi szándékát. Ám – mint Josip Ivanović dékánhelyettes a pénteki megnyitón fogalmazott – ,,közbeszólt” a válsághelyzet, a menekültáradat, amely határlezárásokhoz vezetett, így sokan közülük nem tudtak megjelenni a konferencián. A dékánhelyettes a szervezők nevében üdvözölte a megjelenteket, külön is köszöntötte Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Fehérvári Magdolnát, aki a szabadkai önkormányzat nevében vett részt az összejövetelen, De Negri Ibolyát, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnökét, Jašo Šimićet, a szabadkai Naša radost Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatóját.

Josip Lepeš megbízott dékán – mint megjegyezte – úgy akarta kezdeni köszöntőbeszédét, hogy akik eljöttek e konferenciára, azok a tudomány útjainak vándorai, akik jószándékukat, tudásukat hozzák el. Sokan fizikai akadályok miatt nem tudtak megjelenni, és a jelen helyzethez itt kötődik a konferencia témája: oktatási-nevelési szempontból mit lehet tenni, hogyan lehet megakadályozni az ilyen kaotikus helyzeteket, és hogy az emberek megtalálják a szülőföldjükön a békés életet, szebb jövőt. – A mai konferenciatémánk megerősít bennünket abban a meggyőződésünkben, hogy hatalmas oktatási-nevelési erő van e térségben, a viszontagságok láttán megfogalmazódik bennünk, hogy az oktatás-nevelésnek a tudomány színtereiről jobban be kell kapcsolódnia a mindennapi életbe, hangsúlyozta a megbízott dékán.

A konferencia plenáris részében Vlatko Previšić, a zágrábi Bölcsészettudományi Kar dékánja és Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének vezetője tartott előadást, majd szekciókban folytatódott a munka. A konferencia ma, szombaton zárul.