2024. április 25., csütörtök

Népszerű és szükséges hitelvonalak

A héten újabb szerződéseket kötött a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap

Megközelítőleg 800 ezer euró értékben osztott ki hitelt a minap Újvidéken a Tartományi Mezőgazdasági-fejlesztési Alap kapcsolható mezőgazdasági eszközök beszerzésére a sikeresen pályázó gazdák között, ugyanakkor az érintett felek megkötötték az idevágó szerződéseket is.

Szabó elégedetten nyugtázta, hogy egyre több hölgy szerepel a pályázók között. A képen  Lajkó Kornélia hódegyházi termelő írja alá a hitelszerződést (Fotó: Dávid Csilla)

Szabó elégedetten nyugtázta, hogy egyre több hölgy szerepel a pályázók között. A képen Lajkó Kornélia hódegyházi termelő írja alá a hitelszerződést (Fotó: Dávid Csilla)

Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója a sajtóhoz intézett nyilatkozatában arról számolt be, hogy összesen 150 termelővel írták alá a hitelszerződéseket.

– A gazdák még tavasszal nyerték meg a pályázatokat, tőkehiány miatt azonban akkor nem állt módunkban, hogy kiosszuk a pénzt, és arra kértük a gazdákat, hogy legyenek türelemmel, a kifizetést az ősz elején ejtjük meg. Időközben azonban biztosítottuk a szükséges pázmennyiséget, ezért került sor most a szerződések megkötésére. Említést érdemel, hogy az elmúlt három évben 888 termelő szerepelt sikeresen ezen a pályázati vonalon, ők összesen 350 traktort vásároltak, a többi termelő pedig kapcsolható mezőgépekre költötte el a pénzt. Egyre nagyobb az érdeklődés ezen lehetőségek iránt. Az alap következő bizottsági ülésén arról fogunk dönteni, hogy újra meghirdetjük ezeket a pályázati lehetőségeket, emellett a méhészet és a gyümölcstermesztés fejlesztésére is nyitunk hitelezési vonalakat. Az eddigi tapasztalatok alapján a termelők elégedettek a hitelekkel, hiszen alacsonyak a kamatlábak, a futamidő pedig meglehetősen hosszú – nyilatkozta az alap igazgatója.

Szabados Fodor Beáta (Fotó: Dávid Csilla)

Szabados Fodor Beáta (Fotó: Dávid Csilla)

Szabados Fodor Beáta szenttamási gazda elégedett az alap kínálta lehetőségekkel:

– Családi vállalkozásunk fejlesztése érdekében egy permetezőgépet vásárolunk. Elégedettek vagyunk a hitellel, de kisebb-nagyobb problémákat okozott az, hogy késett a pénzek kiosztása, mi a pályázati dokumentációt azonban még februárban átadtuk. Az idei szezon munkálatait még a régi géppel kellett elvégeznünk, amely nem okozott különösebb fennakadásokat. Szerencse, hogy nem adtuk el az előző permetezőt, amikor megtudtuk, hogy sikeresen szerepeltünk az elbíráláson – magyarázta a termelő.

Bakos Zoltán (Fotó: Dávid Csilla)

Bakos Zoltán (Fotó: Dávid Csilla)

Bakos Zoltán topolyai gazda szintén permetezőgépet vásárolna az alap által kiosztott kölcsönből.

– Elégedettek vagyunk a hitelfelvétel lehetőségével, és nagyon örültünk amikor megkaptuk az értesítést, hogy sikeresen szerepeltünk a pályázaton. Mi egy permetezőt igényeltünk, amire már igen nagy szükség volt a gazdaságunkba. Az a tény, hogy késett az alap a hitelek kiosztásával, komolyabb gondokat nem okozott a termelésben, egy régebbi típusú géppel végeztük el a munkát, könnyebb lenne azonban a gazdának, ha pontosan tudná, hogy mikor számíthat a kért összegre. Persze a permetezőgép még így is meglesz, és jövőre azzal fogunk dolgozni – fejtette ki Bakos.