2024. április 19., péntek

Szüreti napok

A hétvégén tartják a Palicsi Szüreti Napokat, amely rendezvény immár hagyományosan minden szeptember harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre a Palicsi-tó partján, a Vigadóban és környékén. A Szüreti Napok kétnapos rendezvényén a gyümölcsösökben és szőlősökben végzett munkálatok végét ünneplik meg, tapasztalatot cserélnek a termelők, megjelennek a házi termékeket készítők, a kézművesek és természetesen a borászok is.

Az idei rendezvényen is lesz egész napon át tartó gyümölcs és zöldségkiállítás, bor és pálinka kóstolási lehetőség, vásárlási lehetőség, mézkiállítás, virágkiállítás, sajtok, organikus termékek, valamint kisállatkiállítás is. Mindez a Vigadó, a Zenepavilon és a Kisvendéglő közötti területen. A Vigadónál megtekinthető a karikatúrafesztivál kiállítása is.

A hagyományosnak tekinthető A jótékonyság termései elnevezésű Rotary club akció délelőtt tíz órakor veszi kezdetét s egészen délután öt óráig tart.

Az ünnepélyes megnyitóra délben kerül sor, amelyen részt vesz Maglai Jenő polgármester és megjelenik a Szüret idei királynőke is. 13 és 15 óra között tamburazenét hallhatnak a látogatók. Délután három órakor választják meg a legszebb mezőgazdasági terméket és a legjobb pálinka megválasztására is ekkor kerül sor. A benevezett pálinkákat meg is kóstolhatják az érdeklődők.

16 órától a Zenepavilonban lép fel az Apsolutno Romantično nevű zenekar.

Vasárnap is 10 és 19 óra között várják az érdeklődőket hasonló kínálattal. Ezen a napon azonban marhapörkölt főző verseny is lesz az Észak-bácskai Földműves Egyesület szervezésében. Délelőtt tíz órától a legszebb és legfinomabb házi készítésű tortát és süteményt is megválasztják a rendezvény keretében. 11.30 órakor lép fel a Szederinda népdalkórus szüreti nótákkal, déltől pedig ismét tamburazene várja az érdeklődőket. Délután három órától a Riparia Természetbarátok egyesülete madármegfigyelő műhelyt szervez a gyermekeknek, amelynek keretében madárházat és etetőt helyeznek ki a palicsi játszótéren. A vasárnap délután elsősorban a gyerekeké, több helyen különböző műhely várja majd őket, táncokat is szerveznek, 18 órától pedig a Juhász zenekar szórakoztatja a kisebbeket.