2024. április 25., csütörtök
39. KOSÁRLABDA-EB

A döntőben: Spanyolország–Litvánia

A spanyol és a litván válogatott jutott be a férfikosárlabda Európa-bajnokság döntőjébe, miután az előbbi 80:75-re nyert a vendéglátó Franciaország ellen, a litvánok pedig az elődöntőig hibátlan Szerbiát győzték le 67:64-re (22:17, 13:17, 13:9, 19:21).

Noha a csoportküzdelmek során a kiesés veszélye is fenyegette, a spanyol válogatott döntős lett a Lille-ben folyó kosárlabda-Eb-n, vasárnap harmadik európai aranyérméért játszik Litvániával, és már mindkét döntős biztos résztvevője a jövő évi riói olimpiának. A spanyolok csütörtökön este hosszabbításba torkollott drámai csatában 80:75 (17:20, 15:13, 16:23, 18:10, 14:9) arányban nyertek a vendéglátó és címvédő franciák ellen, akik így a bronzmeccsre és a jövő évi olimpiai selejtezőre kényszerültek, csakúgy, mint a szerb válogatott. A francia vereség azt is jelenti, hogy a vendéglátó immár 22 éve nem tudja megnyerni az Európa-bajnokságot. Legutóbb ez a németeknek sikerült még 1993-ban, ám az is fenntartással volt fogadható, hisz a nemzetközi szankciók miatt azon az Eb-n nem indulhatott az akkor legerősebb csapat, a szerb válogatott, amely később, 1995-ben megnyerte az Európa-bajnokságot, 1996-ban ezüstérmes volt az olimpián, és 1998-ban, még Jugoszlávia néven ugyan, de csaknem változatlan összeállításban világbajnok is volt. A legutóbbi tényleges vendéglátó bajnoknak így a régi Jugoszlávia csapata tekinthető, amely 1989-ben nagy fölénnyel győzedelmeskedett a zágrábi Eb-n. A csütörtöki győzelemmel a spanyolok visszavágtak a franciáknak a 2013-as Eb elődöntőjében és a tavalyi vb negyeddöntőjében elszenvedett vereségekért is.

Szerbia péntek este a vártnál gyengébb teljesítménnyel rukkolt elő, s nem sikerült begyűjtenie sorozatban a nyolcadik győzelmét. Az első félidőben a litvánok egyik pillanatban 11 ponttal is vezettek, ám a szünetig Aleksandar Đorđević kiválasztottjai egy pontra faragták le hátrányukat. A harmadik negyedben Szerbia egy pillanatban vezetett, ám a litvánok gyorsan fordítottak. Az utolsó negyedben a szerb csapat folyamatosan futott az eredmény után, de a litvánok keze a szabaddobásoknál nem remegett meg, így megérdemelten harcolták ki a döntőbe jutást.