2024. április 18., csütörtök
OLIMPIA-2016

A FINA vírusellenőrzést kér a riói vizekre

Baktérium- és vírusellenőrzést kér a jövő évi riói olimpia szabadtéri vizeire a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA).

A FINA az ötkarikás szervezőknek, valamint Eduardo Paes polgármesternek is eljuttatta azt a levelet, amelyben a versenyzők egészségi állapotáért aggódva kéri a vizsgálatokat.
Az elmúlt hónapokban több olyan felvétel készült, amelyen az látszik, hogy a riói szabadtéri vizek rendkívül szennyezettek, tele vannak hulladékokkal, haltetemek borítják a felszínt és a partokat.
A FINA a levelében úgy fogalmaz, hogy szennyezés nélküli, baktériumoktól és vírusoktól mentes vízben szeretné látni a nyíltvízi úszók küzdelmeit, amelyeket egyébként ugyanott bonyolítják majd le, ahol a triatlonosok úszószámát is.
Az elmúlt hónapban az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) már javasolta a riói szervezőknek a vízminőség vizsgálatát.
Cornel Marculescu, a FINA általános igazgatója azt mondta: az elmúlt hetekben rendezett tesztversenyek szereplői közül eddig senki sem jelzett megbetegedést.