2024. március 19., kedd

Zágráb bejelentette: Nem képes több migránst fogadni

Horvát rendőrök próbálják feltartóztatni a migránsokat (Beta/AP)

Horvát rendőrök próbálják feltartóztatni a migránsokat (Beta/AP)

Horvátország nem képes több migránst fogadni, erről pedig az Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) és az Európai Uniót is értesítette – mondta újságíróknak Ranko Ostojić belügyminiszter csütörtökön a tovarniki határátkelőn. A belügyminiszter kijelentette, hogy Horvátországban 24 óra alatt hatezren lépték át illegálisan a határt, ez pedig veszélyezteti az ország biztonságát.

– Elfogadhatatlan, hogy míg Horvátországnak alkalmaznia kell a nemzetközi szerződésben foglalt kötelezettségeket, addig a környező országok, ahonnan a migránsok jönnek, ezt nem teszik – hangoztatta a miniszter. – Nem vagyunk olyan ország, amely az adott pillanatban nem képes szolidaritást vállalni, de most arra kérjük a nemzetközi szervezeteket, hogy állítsák meg a migránsáradatot azokban az országokban, amelyek ezeket a törvényeket nem tartják be – tette hozzá.

– Elvárjuk Görögországtól, Szerbiától és Macedóniától, hogy Horvátországhoz hasonlóan tartsák be az uniós rendeleteket – mondta Ostojić.

Az illegális bevándorlók türelmetlenek és tovább akarnak menni. Feszült a helyzet a baranyai háromszögben lévő bezdáni–kiskőszegi határátkelőnél is. A migránsok nem akarnak regisztrálni, és az Eszék melletti csepényi (cepini) befogadóállomás is megtelt. A hatóságok a pélmonostori laktanyát próbálják alkalmassá tenni fogadásukra. A migránsok megpróbálták áttörni a rendőrkordont, hogy felszálljanak a buszokra, amely tovább viszi őket – tájékoztatta az MTI-t telefonon Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese.

Mintegy száz illegális bevándorló érkezett délutánig a baranyai Illocskára csütörtökön – mondta a település független polgármestere az MTI-nek a helyszínen. Juhos József közölte: a migránsok kis csoportokban lépték át a zöldhatárt, és délután egy óra körül jelentek meg a községben. A rendőrség elfogta és előállította őket.

A tovarniki határátkelőnél szintén feszült a helyzet. A Večernji list című horvát napilap szerint a migránsok a tovarniki vasútállomáson azt kiabálták, hogy ha hamarosan nem érkezik vonat, áttörik a rendőrségi kordont. Az egyik zágrábi befogadóállomáson a hatóságok megpróbálták kiköltöztetni azokat a migránsokat, akik korábban lépték át illegálisan a horvát határt és már több éve ott laknak. Kutinára akarták szállítani őket. Az állomáson lakók WC-papírt dobáltak ki az ablakon, a horvát közszolgálati televízió operatőrét pedig kővel dobta meg egyikük, aki „Mindannyiatokat megöllek!” – felkiáltással félmeztelenül rohant ki az épületből. A migránsok Angela Merkel német kancellár nevét és a Freedom, Freedom szavakat skandálják – jelentette a Nova Televízió internetes oldalán.

A menekülthelyzet kezelésére válságtörzset hozott létre a horvát kormány csütörtöki ülésén. Kolinda Grabar-Kitarović államfő a sajtónak nyilatkozva kijelentette, nem jó, hogy ennyi migráns érkezik az országba és az sem jó, hogy a kukoricáson keresztül próbálnak meg illegálisan bejutni.

– Nem vagyok elégedett azzal, amit látok, sokkal jobban kell védeni a határokat, és arra hívom fel a bevándorlókat, hogy a legális határátkelőhelyeket használják – mondta.