2024. április 25., csütörtök

Közös európai erő létrehozását javasolja Magyarország

Budapesten járt a migrációs ügyekért felelős uniós biztos

AZ EU-nak haladéktalanul létre kell hoznia egy olyan európai erőt, amely képes Görögország határainak megvédésére, továbbá az uniónak kellene finanszíroznia egyes közel-keleti országokban lévő menekülttáborokat – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Szijjártó Péter – a Pintér Sándor belügyminiszterrel és Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztossal közösen tartott – sajtótájékoztatóján kiemelte: a magyar kormány nevében arra tett javaslatot, hogy az EU hozzon létre egy európai erőt a görög határok megvédésére. Ennek érdekében Magyarország kész a nemzeti szerepvállalásra, rendőröket, katonákat és pénzt is adna. Hozzátette, a háborús zónából menekülők érdeke, hogy az otthonukhoz legközelebb várják ki, amíg a háború véget ér, ezért az uniónak át kellene vennie a törökországi, jordániai és libanoni menekülttáborok finanszírozását, és ott új táborokat is létrehozhatna, ha kell. Ezekben az esetekben kell kvótákat alkalmazni, mert ekkor van értelme. Ha EU-n kívül nem találnak megoldást, egyáltalán nem lesz megoldás a válságra – mondta a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint a közös menekültügyi rendszer nem volt felkészülve – bár nem is lehetett – a népvándorlásra, arra, hogy egyszerre érkeznek menekültek és gazdasági bevándorlók, köztük olyanok, akik elutasítják a nemzetközi jogszabályokat és az együttműködést. Elhúzódó válságról van szó, amelynek kimeríthetetlen tartalékai vannak, emberek több tízmilliós nagyságrendjéről van szó – vélekedett.

Szijjártó Péter kitért a Magyarország déli határánál szerdán történtekre adott nemzetközi reakciókra is. – „Bizarr és megdöbbentő”, ahogy a nemzetközi politikai élet és a nemzetközi média egyes szereplői interpretálták az eseményeket, ahogy a nemzetközi politika egyes megbecsült szereplői azok oldalára álltak, akik órákon át dobálták a rendőröket kövekkel és betondarabokkal – fogalmazott. Akik így nyilatkoztak, azok biztatást adnak ezeknek az embereknek, és felelősséggel tartoznak, ha megismétlődnek ezek az események – jelentette ki. Hozzáfűzte: felelőtlen nyilatkozatok vezettek az EU legsúlyosabb kihívásához is, amellyel most szembenézünk.

Dimitrisz Avramopulosz arra kérte Magyarországot, folytassa az együttműködést az EU-val, hogy közös és tartós megoldást találjanak a jelenlegi válságra, mert az nem fog rövid időn belül megoldódni. Az uniós biztos megerősítette korábbi nyilatkozatát, amely szerint „Magyarország nincs egyedül”. Hangsúlyozta a szolidaritás jelentőségét, amely – mint mondta – az EU alapelve.

– Nehéz időket él át minden európai ország, és az nem jelent megoldást, ha a probléma egyik országból a másikba tevődik át – fogalmazott, majd hozzátette: – Ezek az idők próbára teszik az uniót, és a tagállamokon múlik, hogy együtt találjanak megoldást.

Megjegyezte: nem mindig értenek egyet a Magyarország által alkalmazott módszerekkel, a „falak” ideiglenes megoldást jelentenek, mert azt a célt szolgálják, hogy más irányba tereljék a bevándorlók áramlatát. Nincs olyan fal, amelyen ne lehetne átmászni, és nincs olyan tenger, amelyen ne lehetne átkelni, ha az ember erőszakkal néz szembe – fogalmazott. Azt mondta, akinek szüksége van rá, annak nemzetközi védelmet kell nyújtani, ez keresztényi kötelesség is.