2024. április 19., péntek

Haragszanak a magyar rendőrökre

A szerb miniszterelnököt aggasztja a horgosi határátkelők lezárása miatti esetleges gazdasági veszteség

Aleksandar Vučić szerb kormányfő Washingtonból ítélte el a Horgos–Röszke-határátkelőhelyen szerdán történt incidenst, a szerbiai újságírók magyar rendőrök részéről történt bántalmazását, és cselekvésre szólította fel az Európai Uniót. Szerbia továbbra is felelősségteljesen lép fel, és megvédi polgárait, emelte ki a kormányfő, hozzátéve: az EU tagállamainak az európai szabályokkal és értékekkel összhangban kell fellépniük.

– Szerbia biztosan megvédi az államot, területét és nemzeti méltóságát. Ha szükség lesz rá, akkor az EU-val szemben védjük meg az európai értékeket. Senkinek nem engedjük meg, hogy megalázza országunkat, és könnygázgránátot dobjon területére. Ennek a kínzásnak és nem európai szellemiségű magatartásnak véget kell vetni. Ha Brüsszel esetleg nem kíván reagálni, az sem baj, majd mi reagálunk. Különösen elítélem az újságírók elleni támadást, függetlenül attól, hogy melyik ország területén történt az incidens. Figyelmeztettük magyar kollégáinkat, hogy a jövőben ilyesmi ne történjék meg. Az sem világos, hogy miért kritizálta Magyarország a szerb rendőrök magatartását. Vajon mit kellett volna tenniük? Verniük az embereket? Ezt soha nem engedném meg – fogalmazott Vučić a CNN-nek nyilatkozva.

A miniszterelnök azt sem érti, hogy Magyarország miért zárta le egy hónapra a Horgos 1 és Horgos 2 átkelőket, mert – mint mondta – ezek a legfontosabb nemzetközi útvonalakon fekszenek, és a határzár miatt nemcsak Szerbiának, hanem Magyarországnak és a többi európai uniós tagállamnak is hatalmas gazdasági vesztesége lesz.

Vučić mindezt Jonh Kerry amerikai külügyminiszternek is elmondta, ő később Twitter-bejegyzésében kifejtette, hálás mindazért, amit Szerbia a migránsválság megoldásának érdekében tesz. Bejegyzésében Kerry azt is megállapította, hogy tartalmas beszélgetést folytatott Vučićtyal, mind a gazdaság és a reformok, mind az energetika témájában.

Nebojša Stefanović belügyminiszter is cselekvésre sürgeti az EU-t. Brüsszelnek mielőbb el kell döntenie, hogy fogadja a menekülteket, vagy sem, szögezte le a belügyi tárca vezetője.

– Jó lenne tudni, hogy mit várnak el tőlünk. Ezt a problémát nem nekünk kell megoldanunk. A hatóságok begyűjtik a menekültek biometrikus adatait, ezeket továbbítjuk az Eurostatnak, így védekezve az esetleges terrorizmus ellen. Az is biztos, hogy rendőreink nem fogják verni vagy könnygázbombával dobálni a menekülteket. A határátkelőhelyre vezényelt rendőrök feladata az, hogy tájékoztassák a menekülteket, és megpróbálják megértetni velük, hogy céljaikat ne erőszakkal próbálják elérni. Ez a hozzáállás eredményes, szerdán is a szerb rendőrökkel folytatott párbeszédet követően vonultak vissza – magyarázta Stefanović.

Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter pedig a menekültek újabb hullámára figyelmeztetett. Értesülései szerint a következő 24 órában nagyjából 2 ezer menekült lép majd az ország területére.

A Szerbiai Rádió és Televízió munkatársait ért támadást a szerbiai tájékoztatási minisztérium, az újságíró egyesületek és az EBESZ is elítélte. A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) és az SZRTV a röszkei határátkelőn újságírókat bántalmazó magyar rendőrök szankcionálását követeli Magyarországtól.