2024. április 25., csütörtök

Egységes feltételekkel

Nemsokára kezdetét veszi a Budapest–Belgrád gyorsvasút kiépítése, amely kínai partnerek segítségével fog megvalósulni. A projektum realizálási folyamataiban Szerbia ugyanolyan üzleti feltételekre kíván majd szert tenni, mint Magyarország – nyilatkozta Aleksandar Vučić kormányfő a tervezettel kapcsolatban, amelyet még csak néhány megállapodás megkötése választ el attól, hogy a szakemberek megkezdjék a terepi munkát.

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

– Örömmel tölt el, hogy a projektum lassan kézzel fogható formát ölt, de néhány kérdésben még egyeztetni kell a két félnek, sőt, Pekingben is rendeznek egy tanácskozást. Úgy vélem, hogy ez utóbbin sikerül majd elérni, hogy a szerb oldal is hasonló üzleti feltételekkel vehessen részt, mint a magyar, tehát hogy alacsony kamatlábak és hosszú futamidő mellett törleszthessen – fejtette ki a miniszterelnök a legutóbbi sajtótájékoztatóján.

A kormányfő a gyorsvasút mellett a Szerbiai Telekom és a Nikola Tesla Repülőtér privatizációjáról is beszélt. Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az említett vállalatok magánosításából befolyó pénznek csupán egy részét fogja a kormány a költségvetési hiány pótlására fordítani.

– Eddig az összegek felét a kölcsönök törlesztésére fordítottuk, a másik felét pedig a befektetésekre. A szóban forgó két vállalat eladásából származó pénzből több projektumot is meg fogunk valósítani, befejezzük például a Tízes Korridort is – húzta alá Vučić, arról azonban nem beszélt, hogy  a kormány milyen módszerrel fogja beosztani a magánosításból érkezendő pénzeszközöket.

Végül az energiaellátásról is szó esett, ennek kapcsán a kormányfő kifejtette, hogy Szerbia bízott a Déli Áramlat projektumának megvalósításában, de mivel az meghiúsult, az ország kész más alternatív forrásokat is igénybe venni szükségleteinek kielégítésére.

(B92)