2024. április 18., csütörtök

Politikai megfontolásból késik a tartomány pénze?

Belgrád továbbra sem hajlandó kifizetni a tartományi kormánynak azt a 4,4 milliárd dinárt, amelyhez törvényes joga van – nyilatkozta Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyen a szóban forgó, lassan három hete tartó eset legújabb fejleményeiről értesítette a közvéleményt.

Zoran Radoman (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Zoran Radoman (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Mint ismeretes, a tartományi képviselőház három héttel ezelőtt hozott határozatot arról, hogy az említett pénzeszközre igénylést nyújt át a köztársasági kormánynak. Erre a tartománynak joga van, az érvényben levő finanszírozási törvény értelmében. Radoman szerint a fellépett költségvetési hiány is elsősorban a köztársasági kormány megváltoztatott adóstratégiájának tudható be, valamint annak, hogy a tartomány pénzeléséről szóló jogszabály meglehetősen hiányos.

– Válasz még most sem érkezett a köztársasági szervektől, ez pedig nehéz helyzetbe sodorja a tartományi vezetőséget, mivel semmiféle információnk nincs azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a hiányzó összeggel, emellett ellehetetleníti, hogy további intézkedéseket foganatosítsunk. Annyi biztos, ha nem érkezik meg a 4,4 milliárd dinár, elkerülhetetlen lesz a tartományi büdzsé átütemezése – magyarázta a titkár, aki kiemelte, hogyha erre sor kerül, a tartományi kormánynak nem áll majd módjában pénzelni több olyan projektumot, amelyeket előirányzott. Leginkább a nagyobb szabású, EU által is pénzelt projektumokról van szó, egyes mezőgazdasági és művelődési programokról, iskolafelújításokról és hasonló tervezetekről.

Végül Radoman abbéli véleményének is hangot adott, hogy a késleltetett válasz nem biztos, hogy pénzügyi jellegű (hiszen az államvezetés már egy ideje a költségvetési hiány lefaragásának sikeréről beszél), hanem politikai kérdés, ami akár nyomásgyakorlás is lehet.

(vojvodina.gov.rs)