2021. január 21., csütörtök

Kuvajćani bi da kupe ostrvo kod Bečeja

Firma Alghanim koja pregovara o investiciji banjskog kompleksa, interesuje se i za parcelu preko puta brane.

Već deset godina se u Bečeju s vremena na vreme govori o izgradnji banjskog kompleksa od koga svaka vlast očekuje ogroman privredni napredak. Tako je to bilo i tokom poslednjeg ciklusa, a ni sada nije ništa drugačije. Kako su pre više od četiri godine pokrajinska vlada, ministarstvo privrede vlade Mađarske i lokalna samouprava Bečeja potpisali ugovor sa firmom Akvaprofit o namerama za saradnju (od kojeg je kasnije ta firma odustala), tako isto su u maju učinile i vlada Srbije i kuvajtska firma Alghanim Nationl Co., novosadska firma Arab-invest, odnosno lokalna samouprava Bečeja. Prethodni projekat je nakon izbora pao u vodu, a od ovog potonjeg aktuelna lokalna vlast očekuje mnogo.

Gradonačelnik Vuk Radojević je Bečejskom mozaiku izjavio: nakon potpisivanja sporazuma u maju izgubljeno je tri meseca jer vlasnik Alghanima nije uspeo da se dogovori sa bankama o uslovima koji bi njemu odgovarali.

– Radi se o ogromnim parama, o mnogo više novaca nego što je tih 120 miliona dolara o kojima je bilo reči u prvobitnoj zamisli. Nakon toga smo komunikaciju podigli na nivo vlade, pa smo tokom pregovora sa Narodnom Bankom Srbije i domaćim bankama uspeli da nađemo rešenje za problem. Urađena je tehnička projektna dokumentacija, tako da smo i mi mogli da vidimo kako bi izgledao hotel, deo vila sa bazenima, akvapark, trgovački centar, luka. Još je ostalo određivanje tačne lokacije ovih objekata na prostoru od 24 hektara koliko je namenjeno za ovu investiciju – rekao je gradonačelnik.

Kuvajtska firma se interesuje, ne samo za nekadašnji hipodrom gde bi se izgradio hotel, nego bi kupila i ostrvo koje se nalazi preko puta brane, a čiji su vlasnički odnosi prilično složeni: parcela je u državnom vlasništvu, a koristi je firma Vode Vojvodine. Iako su stranke odnose među sobom uredile još 2003. ili 2004. godine, pravni okviri dogovora još nisu stigli pred parlament. Ako se taj problem reši na zakonski način, država će verovatno predati vlasnička prava ostrva bečejskoj samoupravi.

Prva faza radova, izgradnja prvog dela objekata bi se,prema planovima,završila do početka 2017. godine.

Gradonačelnik Vuk Radojević je od vlasnika firme Alghanim National Co., od Ashir Abdul Magid Alghanema nedavno dobio i plaketu za izuzetnu posvećenost zajedničkom projektu.