2024. április 25., csütörtök

Nyissátok ki a kaput!

Valóságos sátortábor alakult ki a Horgos és Röszke közötti határon, a senki földjén. Az autópálya széléig a magyar hatóságok felépítették az ideiglenes határzárat, az autópályán pedig fémből készült, mozgatható falrészekkel zárták le a magyar országhatárt. A migránsok között a hírek gyorsan terjednek. Ezt már korábban megtapasztaltuk. Ám most, annak ellenére, hogy feltehetően mindenki tudta, hogy itt már nem lehet bejutni az Európai Unióba, mégis erre tartott. Még kedden éjszaka is érkeztek újabb és újabb utasok Keletről. Hatalmasra duzzadt a tömeg. Sátrak százai álltak az autóúton, a régi és az „új” határ közötti füves részen, meg a kishatárátkelőn is.

A szerb hatóságok ugyan állandóan jelen vannak és nem engedik a migránsokat a szerb határra, de nem terelik el őket az autópályáról, nem reagálnak a hatalmas tömegre.

Pedig a tömeg szinte megállás nélkül tiltakozott. Volt egy kemény mag, amely a késő esti órákig hol az autópályán lévő kerítés, hol pedig a kishatáron lévő drótkerítés előtt skandált. Merkel, segíts! Nyissátok ki a kaput! Se étel, se ital! jelszavakat skandáltak, ami azt jelenti, hogy éhségsztrájkba kezdenek, ha nem engedik be őket a magyar hatóságok az Európai Unió területére. Tulajdonképpen pszichikai nyomás alatt tartották a magyar rendőröket. Mindkét határon nagyszámú rendőr állt sorfalat. Az autópályán a vaskerítésen nem lehetett átlátni, csak négy méterenkét volt egy 10 centiméteres rés, ahol bekukucskálhattak. Voltak persze, akik felmásztak, vagy egymásnak cigánylétrát tartottak, hogy láthassák mi történik a magyar oldalon.

Amikor lankadni látszott a skandálás lendülete, a hangadók toborozni indultak. A sátrak között skandáltak és arra biztatták a többieket, hogy csatlakozzanak. Abban reménykedtek, hogy előbb-utóbb ki fogják nyitni a határzárat.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

Csak kevesen mentek el a magyar oldalon lévő regisztrációs pontra, ahol adott a lehetőség a belépésre, ha átesnek a regisztráláson, azaz menekültsátust kérnek. De a tömeg nem ezt akarja, azt szeretné, ha mindenféle nyilvántartásba vétel nélkül sétálhatnának be az EU területére. Este fél tíz táján a kemény mag átvonult a kishatárra és ott folyatta a skandálást. Itt a drótkerítés mögött állt sorfalat a készenléti rendőrség mintegy 40 tagja. Nyugodtan, mindenféle reakciót kerülve. Pedig a provokátorok még hangosbeszélőt is kerítettek és úgy biztatták a tömeget. Továbbra is a német kancellárt éltették, követelték, hogy nyissák ki a kaput és éhségsztrájkkal fenyegetőztek. Amikor elfáradtak, arabul beszélni kezdtek a magyar rendőrökhöz. A hanglejtésükből ítélve nyomorúságos életüket ecsetelték. Egy feldühödött férfi egy járókeretet kapott a kezébe és azt mutogatta a rendőröknek. Aztán egy talicskát is mutogatott, és arabul megállás nélkül indulatosan ecsetelte a történést. Mint kiderült, egy olyan férfit szállítottak a talicskában Horgosig, aki mindkét lábát elvesztette a háborúban. Órákon keresztül pszichikai nyomás alatt tartották a magyar készenléti rendőrséget. Hajnali egy óra táján a tömeg elfáradt. Ekkorra már sátrak álltak mindenfelé, és emberek feküdtek az úton, az út mentén. Akinek volt takarója betakarózott, akinek nem, az nem. Olyan fiatal férfiakat is láttunk, akik műanyag flakont tettek a fejük alá és a puszta betonra feküdtek le. Sokan a második éjszakát töltötték itt.

A segélyszervezetek, osztrákok, magyarok, szerbek takarókat, élelmiszert és vizet osztottak. A helyszínen volt az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet meg a szabadkai mentőállomás orvosai is.

És ott rostokolt egy Subotica Trans feliratú autóbusz is. Arra várt, hogy a migránsok beszálljanak és elvigye őket Magyarkanizsára az ideiglenes befogadóközpontba. Senki sem szállt fel a buszra.

Akik a határzár előtt vannak, elszántak. Maradnak. Hogy meddig, senki sem tudja.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

Mobil toaletteket kihelyeztek ugyan a senki földjére, és egy lajtos kocsival ivóvizet is hoztak, de tisztálkodási lehetőség itt nincs, ezért tegnap hajnalra már erős, áporodott testszag járta be az egész területet. Többen a boltot hiányolták. Vásárolni akartak, de erre ott lehetőség nincs.

Éjjel fél tizenegykor megérkezett a határátkelőre Nebojša Stefanović belügyminiszter. Természetesen az újságírók azonnal körülvették. A belügyminiszter megismételte Szerbia álláspontját, hogy nem Szerbia generálta a problémát, és Szerbia nem is tudja megoldani. Az Európai Uniónak kell megoldania. Szerbia tiszteletben tartja a migránsok emberi jogait, és nem fog erőszakot alkalmazni ellenük. Az újságírók közé vegyült migránsok megtapsolták, és azt skandálták, köszönjük, Szerbia.

Tegnap folytatódott a skandálás, a tiltakozás. Nem reményvesztettek, mert azt gondolhatják, ha Ausztria és Németország egyik napról a másikra meggondolta magát és engedte a migránsokat, akkor itt is történhetnek változások. Nincs az Európai Unióban egyértelmű álláspont. S amíg nem lesz, addig ők reménykedhetnek. A tapasztalat ugyanis az, hogy ha az autópályán sétálnak, akkor buszokat küldenek értük, ha sokan mennek Ausztriába, akkor pedig különvonatokat rendelnek nekik.

Horgosnál a kishatárátlépőn tegnap délután áttörték a kerítést. A kaput kinyitották, de az egy méterre lévő kordonon már nem mentek keresztül. A magyar készenléti rendőrség visszaszorította őket, könnygázt is bevetett. A helyzet azonban egyre feszültebb lett, és miután kővel dobálták meg a rendőröket, ők a vízágyút is bevetették a könnygáz után.