2024. április 25., csütörtök

Vágtára kész az adai kishuszár

Ifj. Gyarmat István Vajdaságból elsőként vesz részt a kishuszárok döntőjében a Nemzeti Vágtán

Az idén májusban Zobnaticán első alkalommal szervezték meg Vajdaságban a Kishuszárvágtát, amelyet az adai ifj. Gyarmat István nyert meg Seriff nevű tizenhét éves, hófehér izlandi pónijával. A tizenöt éves adai lovas így rajthoz állhat a napokban, szeptember 18. és 20. között Budapesten, a Hősök terén a Kishuszárvágta döntőjében. A fiú az édesapja, id. Gyarmat István biztatására nevezett be a vágtára, amelynek vajdasági selejtezőjét magabiztosan megnyerte. A budapesti verseny előtt azonban elmondta, hogy nagyon izgul. Bár szeretne minél jobb eredmény elérni, de számára nagyon fontos, hogy ő és a lova is épségben fussa le a versenyt.

– A budapesti verseny 600 méteres lesz, ami, azt hiszem, másfél kör a Hősök terén. A vágtára nem nagyon bírtam készülni az iskola miatt, Szabadkán, a Műszaki Iskolában tanulok közúti közlekedési technikus szakon, mivel rendőr szeretnék lenni. Emiatt nem tudtam túl sokat foglalkozni Seriff-fel sem, mert csak hétvégén jöhettem haza Adára. Ennek ellenére én és a lovam is készen állunk a versenyre. Nem végeztünk nagy készülődést, mert számomra az is óriási siker, hogy kijutottunk a döntőre, de azért remélem, hogy minél szebb eredményt érünk majd el. Nem tudom, hogy az idén hány versenyző lesz. Tavaly tizenhat lovas volt, akik három elődöntőben indultak, a döntőben pedig hatan versenyeztek. Valószínű, hogy az idén is ennyi lovas indul a Kishuszárvágtán. Az időeredményem alapján nagy esélyem van bejutni a döntőbe. Ha minden jól sikerül, akkor döntős lehetek. Kemény verseny lesz, és nagyon oda kell figyelnem. Ez a ló nagyon megérzi, és átragad rá az a feszültség, ami a lovast és a helyszínt jellemzi a versenyek alkalmával. Nagyon erős benne a versenyszellem. Ez egyrészt jó, másrészt rossz. Rossz, mert idő előtt is elfáradhat, hiszen folyamatosan toporzékol, míg a többi lépésben megy. Viszont azért jó, mert fel van készülve a versenyre, kirobban a rajtnál, nem nézi a többieket, hogy elindultak-e, ő első akar lenni. Egyébként elég izgága természetű, de nyugodt is tud lenni – közölte ifj. Gyarmat István, aki hozzátette, hogy a Kishuszárvágta a 10–16 év közötti fiatalok versenye, akik legfeljebb 138 centiméter marmagasságú pónilovon mérhetik össze lovaglótudományukat. Emellett a versenyen a lovasoknak kötelező a kishuszár-egyenruha, a kobak, a lovaglócsizma és a gerincvédő, valamint a lovaknak a nyereg és a szemzőtlen fejző, hogy az állat lásson a pályán. A fiatal lovas szerint ez utóbbi miatt sokkal több zavaró tényező befolyásolja a lovat a verseny alatt, de látványosabb. Az adai kishuszár felvezetője a vágtán az édesapja, id. Gyarmat István lesz.

Ifj. Gyarmat István elmondta, hogy korábban Seriff-fel csikósbemutatókat tartott több helyen Vajdaságban. Jelenleg unokatestvérével, Kubik Patrikkal közösen tartanak csikósbemutatókat két darab két és fél éves csődörcsikóval, amelyeket születésüktől fogva bemutatókra neveltek. Mint mondta, teljes műsoruk van, amely vonzza a nézőket, és ezekért a bemutatókért fizetséget is kapnak. A csikósbemutatókon különféle elemeket mutatnak be, többek között vágtáznak és ostoroznak. Lefektetik és leültetik a lovakat, valamint ráfekszenek és felállnak a fekvő hátasokra, amelyeken közben ostorral durrogtatnak. Ifj. Gyarmat István emellett fejen áll a lova hátán, illetve lefekszik az állat elé, amely ráteszi a patáját a mellkasára, ami életveszélyes mutatvány, hiszen a ló legalább 400 kilós. Az adai lovas megjegyezte, hogy tudomása szerint Vajdaságban csak ők foglalkoznak csikósbemutatókkal professzionálisan, teljes műsort bemutatva.