2024. március 29., péntek
39. KOSÁRLABDA EB

Szerbia az elődöntőben!

Szerbia válogatottja tegnap este 89:75 (21:21, 24:21, 22:21, 22:12) arányban legyőzte Csehország válogatottját a Lilleben folyó 39. Eb-n, és bejutott az elődöntőbe, amelyben pénteken az Olaszország–Litvánia találkozó győztesével mérkőzik. Aleksandar Đorđević kapitány csapata zsinórban hetedik győzelmét szerezte, s már csak az elődöntőben kell győzni a riói olimpia vízumáért és a biztos éremért.

A meccs elején a csehek találták fel magukat jobban, és a 8. percig 7 ponttal is vezettek. A szerb csapat még ebben a játékrészben fordított, majd a kemény harcban apránként növelte az előnyt, és az utolsó negyedre, habár közben volt 10 pontos (63:53) vezetése is, 4 ponttal indult. Az utolsó 10 percben a szerb csapat uralta a pályát, az előny ekkor már gyorsan nőtt, és a 38. percben elérte a 15 pontot is. A lassúbb kezdet ellenére tehát Szerbia megérdemelten nyert, és a franciákkal együtt az arany legkomolyabb várományosának számít.

Szerbia csapatában Zoran Erceg volt a legeredményesebb 20 ponttal, Miroslav Raduljica 16 ponttal és 5 lepattanóval, Nemanja Bjelica 14 ponttal és 10 lepattanóval, Miloš Teodosić pedig 12 ponttal és 14 lepattanóval segített be. A cseh csapatban Jan Vesely 23 ponttal és 10 lepattanóval, Tomáš Satoransky pedig 20 ponttal tűnt ki.

Ma 16 órától Görögország és Lettország az 5–8. helyért, majd 21 órától Franciaország és Spanyolország a döntőért játszik.

Európa-bajnokságot 2017 után négyévenként rendeznek

Amíg Lille-ben a kosárlabda-Eb negyeddöntőjének meccseit játszották, a nemzetközi szövetség illetékes szervei nem ültek tétlenül, és néhány fontos határozatot hoztak. A legjelentősebb, hogy a következő vb-t Kínában nem a tervezett, 2018-as terminusban tartják meg, hanem egy évvel később, aminek eredménye, hogy a világbajnokság időpontban nem ütközhet más sportágak legjelentősebb rendezvényeivel, történetesen a labdarúgó-vb-vel. Kosárlabda-vb-t tehát a jövőben mindig az olimpia előtti esztendőben rendeznek.

Mivel az Európa-bajnokságokat is eddig páratlan években tartották, esetükben is változtatni kellett. Az a megoldás nyert elismerést, hogy 2017 után a kontinensviadalokat is négyévenként, az olimpiai utáni esztendőben tartják meg, vagyis a 41. majd csak 2021-ben lesz műsoron.

A jelenleg folyó Eb első két elődöntőse Spanyolország és a címvédő Franciaország lettek. E két válogatott vív meg az elődöntőben, és a győztes, azonkívül, hogy a vasárnapi döntőben a címért játszhat, olimpiai vízumot is szerez, míg a vesztes jövőre az olimpiai selejtezőben indulhat. A negyeddöntők első két vesztese, Görögország és Lettország a tegnap esti két meccs vesztesével együtt az 5–8. helyért csatázhat, s közülük három szintén ott lehet majd az ötkarikás selejtezőjében.

A Franciaország–Lettország meccset Tony Parker döntötte el. A veterán ugyanis a második negyed hajrájában, csapata 31:34-es hátrányánál 100 másodperc alatt zsinórban kilenc pontot szórt, amivel felrázta a többieket, és a folytatásban, a lettek nagyszerű ellenállása ellenére, a francia siker már nem lehetett kérdéses.

Spanyolország szoros csatában, újra Pau Gasolnak köszönhetően győzött. A híres veterán 27 pontot és 9 lepattanót termelt, az egyetlen komoly segítséget pedig a 18 pontos Nikola Mirotić jelentette. Félidőben az ibériaiak vezettek 7 ponttal, a harmadik negyedben a görögök fordítottak, de az utolsó játékrész első hat percében csak három pontot szereztek, amit a hajrában nem sikerült pótolniuk.