2024. április 24., szerda

Egyén és társadalom

Négy bemutatóra és két jubileum megünneplésére is sor kerül a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának idei évadában

Gyarmati Kata, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetője az új évad bemutatóit és rendezvénysorozatait ismertette, mint azt hallhattuk az évad első előadása Kosztolányi Dezső műve, az Édes Anna lesz:

– Új évadunk középpontjában az egyén és a társadalom közötti konfliktus áll majd. Ehhez válogattunk darabokat, amelyekre különböző műfajok jellemzőek, és egy ősbemutatóval is előrukkolunk. Első bemutatónkra október 22-én kerül sor. Czajlik József rendezésében, modern hangvételű előadásként láthatja majd a közönség Kosztolányi Dezső: Édes Anna című művét, címszerepben G. Erdélyi Herminával. Nagyon fontosnak tartottam, hogy Kosztolányi megjelenjen a repertoárunkon. A következő bemutatónk december 11-én lesz, Hans Alfredson-Tage Danielsson Picasso kalandjai műve alapján Edvin Liverić, horvátországi színész-koreográfus készít előadást. A Picasso kalandjai valójában egy kísérlet, hiszen az azonos című kultuszfilmből létrehozott adaptációról van szó, amelynek megkaptuk a bemutatási jogát. Ez egy komikus színpadi mű, halandzsanyelven szólal meg, sokat épít a vizualitásra és a mozgásra, végigkíséri Picasso életútját, úgy a magánéletét, mint a művészetét is. Jövő év március 11-én Tennessee Williams Camino Real című darabja kerül bemutatásra, Upor László fordításában, az előadás rendezője pedig Keszég László. Ez az előadás magyar nyelven először Szabadkán lesz látható, és a világban is ritkán játsszák. A Camino Real egy szürreális történet, amelyben keveredik az álom a valósággal, előjön a múlt, irodalmi alakok jelennek meg benne, mindez társadalomkritikával ötvözve, ami erőteljesen szól a mához. Az évadot május 15-én zárjuk, Friedrich Schiller-Térey János Haramiák című darabjával, amelyet Gáspár Ildikó állít színpadra. A Haramiák szintén egy klasszikus mű újszerű átgondolása, ehhez Térey Jánost kértük fel. Ez a négy bemutató képezi az évad gerincét, de ezen kívül sok minden másra is sor kerül az új évadban – hallottuk Gyarmati Katától a sajtótájékoztatón, majd pedig kitért a jubileumokra és az ehhez kapcsolódó ünnepi rendezvénysorozatra.

– Két jubileumra is készülünk. A Délvidéki Magyar Színjátszást Napját társulatunk minden évben megünnepli, ez most színházunk 70 éves jubileumával is gazdagodik. A Délvidéki Magyar Színjátszás Napja kapcsán idén is hirdetünk drámapályázatot, a leadási határidő október 9-e. Nemre, korra vallási és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül várjuk a pályaműveket, tematikus megkötés nincs. A két nyertes pályamű szerzője egyenként húszezer dináros pénzjutalomban részesül. A drámákat Brestyánszki Boros Rozália, Keszég László és jómagam bíráljuk el. A felolvasószínházak rendezői Veljko Mićunović és Soós Attila lesznek. Vitaindítókat Góli Kornélia és Lénárd Róbert mondanak. Az est moderátora Bérczes László. Drámapályázatunk kiváló lehetőséget ad bárkinek, aki drámákat ír, vagy ezzel próbálkozna, különösen ebben az időszakban, hiszen jövő év június 4-én a délvidéki magyar színjátszás 200 évét is ünnepeljük. Idei rendezvénysorozatunkra október 26-án és 27-én kerül sor, a két bemutatóra 27-én, 29-én pedig a Pataki-gyűrű díjátadó gálára. Műsorunk keretében vendégjátékok, kiállításmegnyitók és könyvbemutatók is lesznek. Ebben az évadban színháztörténetünk is gazdagodik legalább két kiadvánnyal. Káich Katalin 1945-től 1985-ig dolgozza fel e témát, a másik Brestyánszki Boros Rozália könyve lesz. Jubileumi rendezvénysorozatunkat Szabadka város, a tartomány és az MNT is támogatja. Ami még az évadot érinti, folyamatosan játsszuk korábbi előadásainkat is, a lehetőségeinkhez mérten pedig igyekszünk előadásaink számát növelni. A repertoáron maradt előadásaink, a Tapasztalt asszony, a Macbeth, a Vajdasági lakodalom, a Nyolc nő, a Bolondok tánca, a Van valami bejelentenivalója?, a Szomorú vasárnapot csak tájolások alkalmával játsszuk, a Kupidót pedig egy évad erejéig fagyasztva tartjuk – mondta a társulatvezető.