2024. április 23., kedd

Horvátország átengedi a migránsokat

Zágráb átengedi Horvátországon a migránsokat, és segíteni fog nekik, hogy eljussanak Nyugat-Európába – közölte Zoran Milanović horvát miniszterelnök szerdán.

„Horvátország kész arra, hogy befogadja ezeket a szerencsétlen embereket, és segítse őket abban, hogy eljussanak oda, ahová akarnak menni. Ez nyilvánvalóan Németország vagy valamelyik skandináv ország” – mondta a parlamentben a kormányfő, képviselői kérdésre válaszolva.

Milanović szerint Horvátországban közel sem lesznek olyan állapotok, mint Szerbiában és Magyarországon. Továbbra is elutasította, hogy falakkal vagy szögesdróttal védjék meg az ország határait a menekülthullámmal szemben. Ugyanakkor kiemelte, hogy szem előtt tartják az ország alapvető biztonsági és nemzetbiztonsági érdekeit.

Horvátország 1500 migránst tud fogadni naponta, ha ez a szám növekszik, újabb erőforrásokat vesz majd igénybe – jelentette ki Ranko Ostojić belügyminiszter szerdán Zágrábban. Utalt arra, hogy folyamatosan kapcsolatban áll a szlovén és a szerb belügyminiszterrel.

„Úgy tűnik, hogy a menekültek megpróbálják tranzitországnak használni Horvátországot” – mondta, majd hozzátette: szigorúan betartanak minden európai uniós rendeletet és törvényt. Ha a migránsok száma meghaladja az 1500 főt naponta, a kormány aktiválja erőforrásait, és a migránsok rendelkezésére bocsát további, állami tulajdonban lévő létesítményeket, sátrakat is állít, ha szükséges – hangsúlyozta.

Tegnap tizenegy vasúti kocsiból álló vonatszerelvényt indítottak útnak Zágrábból a horvát–szerb határ menti Vinkovciba, hogy elszállítsák onnan a menedékkérőket. A szerelvénnyel ezer ember utazhat el. A szerb hatóságok közölték Horvátországgal, hogy a magyar–szerb határról háromezer, míg a szerb–macedón határról további ezer migráns van úton a tovarniki határátkelő felé.