2024. április 25., csütörtök

Megérkeztek Zomborba az első menekültek

A preševói pihenőállomásról Šid és Horvátország irányába utaztatják autóbuszokkal a menekülteket

Hiába terjedt el a magyar műszaki határzár híre, a menekültek áradata nem apad. A tegnapi hírek szerint kedd és szerda reggel között több mint 5 ezer menekült lépte át a görög–macedón határt. Ők mindannyian Szerbia irányába indultak.

Kedden estig Preševóban kétezer személyt vettek nyilvántartásba, tegnap kora délelőtt pedig újabb 500-an érkeztek. A legtöbben megvárják, amíg a szerb hatóságok kiállítják számukra a szükséges dokumentumokat, ezt követően pedig azonnal továbbállnak. A menekültek egyre idegesebbek, értékelte Ahmet Halimi, a helyi Vöröskereszt titkára.

– Az emberek tudják, hogy a horgosi határátkelőhelyet lezárták, így fogalmuk sincsen, hogy merre induljanak, melyik útvonalon juthatnak el Németországba. Sokan vannak közöttük olyanok, akik mindenüket elveszítették, mivel olyan hajókkal jutottak el Európába, amelyek felborultak a tengeren. Nekik még váltásruhájuk sincsen. Igyekszünk segíteni, élelmet mindenki kap tőlünk. Akit nyilvántartásba vesznek, az kenyeret, péksüteményt és két konzervet kap. Adományozóknak köszönhetően a gyerekeknek tejet biztosítunk. Tartalékaink fogytán vannak, minden segítség jól jön – nyilatkozta Halimi.

Az autóbuszok, amelyek eddig Szabadkára, valamint Magyarkanizsára szállították a menekülteket Preševóból, most Šid és Horvátország irányába indulnak. A B92 RTV újságírójának sikerült megtudnia az egyik sofőrtől, hogy a menekülteket szigorú utasítás nyomán szállítják Šidre. Azt, hogy kitől kapták ezt az utasítást, nem volt hajlandó elárulni.

Az is kiderült, hogy a Preševóban regisztráló migránsok az önkéntesektől egy Szerbia térképet kapnak, amelyen megmutatják nekik a Horvátországba vezető utat. A menekültek egy része állítólag már lelkesen skandálja, hogy „Horvátország, Horvátország”.

Šiden közben meg is nyílt az ideiglenes befogadóállomás, amelynek egy valamikori gyermekkórházban adtak helyet. A létesítményben, amelyben 250 személyt tudnak elszállásolni, elsősorban anyák és gyerekek pihenhetnek. A többi esetlegesen szükséges férőhelyet sátrakban tervezik biztosítani.

Két nappal az erre vonatkozó bejelentések után Zomborban már meg is nyílt a pihenőállomás, és megérkeztek az első menekültek. A harminc afganisztáni, iraki és szíriai menekültet a Venac–Kudeljara katonai létesítmény egyik raktárépületében szállásolták el. A munkaügyi és szociálpolitikai minisztérium illetékeseinek korábbi elmondása szerint Zomborban 500 menekült számára tudnak férőhelyet biztosítani.

Lapunk még hétfőn elküldte a befogadó központtal, valamint a menekülthelyzet kezelésével kapcsolatos kérdéseit a zombori polgármesteri hivatalnak, telefonos megkeresésünkre tegnap viszont azt a választ kaptuk, hogy kérdéseinkre nem válaszolnak, a hivatal ugyanis közleményben tájékoztatta a közvéleményt az állomás megnyitásáról, valamint arról, hogy a helyi válságstáb megvitatta a helyzetet.

Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter kedd este látogatott el a Horgos 1 határátkelőhelyre, és személyesen győződött meg a magyar határzár miatt kialakult helyzetről, majd megerősítette a szerb kormány álláspontját, hogy semmiféleképpen nem kívánják feltartóztatni a Magyarországra, illetve Németországba tartó menekülteket. Sőt, Szerbia még segíteni is fogja a menekülteket abban, hogy folytathassák útjukat, jegyezte meg Stefanović, és ígéretet tett arra, hogy az ország élelmet, tisztálkodási lehetőséget biztosít az országban rekedt embereknek. Stefanović megismételte, hogy a problémát Szerbia képtelen egyedül kezelni, az Európai Uniónak kell megoldást javasolnia.

– Ezek az emberek nem kívánnak Szerbiában vagy esetleg Macedóniában maradni. Szerbia azt sem tudja elképzelni, hogy befogadja az összes menekültet, akit Magyarország visszatoloncol. A menekültek szervezett visszatoloncolásáról szó sem lehet – magyarázta a belügyi tárca vezetője, akit a jelen levő menekültek lelkes kiáltásokkal üdvözöltek, Szerbiát méltatva.