2024. március 29., péntek

Se vége, se hossza

Meg sem kezdődött az évek óta, a mindenkori hatalmi pártok által felhalmozott felesleges munkaerő „kisöprése” és az erre a célra, pontosabban a végkielégítésekre félretett pénz elköltése, az államigazgatási minisztérium egyik illetékese máris azt nyilatkozta, hogy a 2013 végén elfogadott létszámstop nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Vagyis az állami szektorban az intézkedés december végén lejáró határidejét követően a „szakemberek” hadát kell felvenni.

Egyébként a tiltás ellenére is a kormány hagyott magának kiskaput, hiszen az embargós időszakban a minisztertanács által létrehozott bizottság összesen 13.500 személy felvételére adott engedélyt. Csak a belügyminisztériumban tavaly csaknem háromezren kaptak munkát, az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozó intézményekben, és természetesen magában a minisztériumban, 2100 új ember jelent meg a munkahelyén. A teljes létszámból egyébként 7218 állandó vagy meghatározott ideig tartó, 6212 pedig szerződés alapján jutott kenyérkereseti lehetőséghez.

Amíg a tárcavezetők mutyiban egy hadosztálynyi új kollégával „gazdagodtak”, addig az államigazgatási miniszter asszony folyamatosan azt szajkózta, hogy még az idén hozzávetőleg tizenötezer ember kerül utcára. Az ellenvetésekre, miszerint legalább hetvenötezer a létszámfelesleg, indignálódva mondta, hogy ennyi embernek mégsem lehet felmondani! Ebből nem nehéz azt érteni, hogy a meglevő szakemberek és „szakemberek” még sokáig maradnak a helyükön, de bőven lesz lehetőség újak elhelyezésére is. Pedig, például a külügyminisztériumban, szebbnél szebb nőkkel lehet találkozni. Ezek a cicababák ugyan semmihez sem értenek, de magas állássú patrónusaik révén havonta simán besöpörnek két szerbiai átlagfizetést.

Elgondolkodtató, hogy vajon mi fog történni újév után, amikor lejár az új munkaerő felvételének tilalma. Ismét előtérbe kerülnek a pártkatonák, s „helyettesíthetetlen szakemberek” címszó alatt új, mondvacsinált munkahelyeket fognak betölteni?

Felhozhatjuk példának a korábbi kormány egészségügyi miniszter asszonyát is, aki szorgalmasan gyűjtögette a „pótolhatatlan” kádereket és a létszámstop előtti esztendőben kétszeresére emelte a minisztériumi alkalmazottak létszámát. Ugyanakkor a korházakban a nővérek és a szakorvosok nem képesek ellátni a betegeket. Mert nekik is csak két kezük van.

Elgondolkodtató, hogy vajon mi fog történni újév után, amikor lejár az új munkaerő felvételének tilalma. Ismét előtérbe kerülnek a pártkatonák, s „helyettesíthetetlen szakemberek” címszó alatt új, mondvacsinált munkahelyeket fognak betölteni? Ha igen, márpedig szinte borítékolni lehetne, mire volt jó a hónapok óta folyamatosan és minden illetékes részéről hangoztatott demagógia a munkaerő-feleslegekről. Hiszen ezzel a terepelőkészítő nyilatkozattal lényegében azt a benyomást erősítik meg az emberben, hogy a folyamatnak nem lesz se vége, se hossza. Ha ugyanis valami csoda folytán legközelebb a jelenlegi ellenzék kerül hatalomra, ők is eljátsszák nekünk ezt a színházat?