2024. április 25., csütörtök

Topolyán, az újratelepítés 265. évfordulóján

A községi képviselő-testület ünnepi díszülést tartott – Pro Urbe-díjban a pedagógus alkotóegyéniség, Németh Anna kerámiaművész részesült
Németh Anna átveszi a Pro Urbe-díjat (Ótos András felvétele)

Németh Anna átveszi a Pro Urbe-díjat (Ótos András felvétele)

A szeptember 15-én, Topolya város napján rendezett program keretében tegnap, a délelőtt folyamán a topolyai közösségért szolgáltattak ünnepi szentmisét a helyi Sarlós Boldogasszony templomban, majd a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj átadását követően vette kezdetét a községi képviselő-testület díszülése, mely a helyi Művelődési Ház mozitermében zajlott. Míg az ülésen a topolyai Alapfokú Zeneiskola növendékeinek játéka, valamint a Gál József vezette Melódia kamaraegyüttes műsora emelte az esemény alkalmi jellegét, a városnapi ünnepi hangulat megteremtésében az esti órákban a Garden Quartet vállalt főszerepet.

-A mai napon a távoli 1750-es évre emlékezünk, ami fordulópontot jelentett a település fejlődésében. Grassalkovich Antal gróf 1750. szeptember 15-én keltezett ajánlólevelében Csizovszki Ferenc szabadost megbízta a topolyai puszta betelepítésével – emlékeztetett Plohl Edvin, a Topolya községi képviselő-testület elnöke, amikor is megnyitotta a képviselő-testület ünnepi ülését.

– Szeptember 15-e üzenete Topolya községben annak az értékrendnek a nyomatékosítását jelenti, amely az élhetőbb közösségért küzd, ami az itt élő emberek odaadásán, küzdelmén, mindennapi kitartó munkáján alapszik, és megteremti a továbblépés lehetőségét – fogalmazott Plohl Edvin, majd kiemelte:

– Az elmúlt egyéves időszakban Topolya községi képviselő-testülete 10 ülést tartott, melyen 187 határozatot hozott. Községünk minden polgárát illetően, különös fontossággal, az alábbi határozatok rendelkeznek: Topolya Község Múzeumának alapításáról, a kommunális rendről, a községi jogvédőségéről, a szolgálati gépjárművek eladásáról, a helyi kommunális illetékekről, a területrendezési tervről, a hotel épületének megvásárlásáról, a Topolyai-tó környékének védelem alá helyezéséről, földgyalu munkagép beszerzéséről, a Topolyai Tájékoztatási Közvállalat magánosításának modelljéről és eljárásáról szóló határozatok. Az említett időszakban megalakult a Női Képviselői Hálózat is – mondta bevezetőjében a kkt-elnök, aki a díszülés nagyszámú magas rangú tisztégviselőjét is külön köszöntötte.

A folytatásban Kislinder Gábor, Topolya polgármestere összegezte, jellemezte a közösség munkáját:

– Nagy valószínűséggel ennek a testületnek utoljára van lehetősége ilyen összetételben ünnepi ülésen részt venni, mivel választások előtti időszakba érkeztünk. Azt mondják, egy patak és egy szikla összecsapásából mindig a patak kerül ki győztesen, na nem az ereje, hanem a kitartása miatt. Igazán erősek mi sem voltunk az elmúlt időszakban, de kitartónak bizony kitartó volt az önkormányzatunk. Látható, hogy beérnek végre azok a gyümölcsök, amelyek elültetésén és gondozásán az elmúlt évek során ez a vezetőség fáradozik. Amikor átvettük a város vezetését, új irányt adtunk a haladásnak, és abba az irányba fordítottuk a kormányrudat. Pontosan meghatároztuk, mi az az út, amin járni szeretnénk: így részletes fejlesztési koncepciót dolgoztunk ki. Alaposan megtépázott mindannyiunkat az elmúlt kilenc hónap. Nehéz volt ez az időszak, személyeknek, intézményeknek, vállalkozásoknak és az önkormányzatnak egyaránt. Az előírt megszorításoknak, racionalizációnak voltunk és leszünk is még résztvevői – emelte ki Kislinder, majd az önkormányzat által megtett olyan lépésekről, fejlesztési programokról, projektumok kivitelezéséről számolt be tételszerűen, melyek „tudatosak, tervszerűek, egymásra épülnek”.

– Próbáltunk minden erőnkkel előre haladni és előre vinni a közös ügyeinket: saját lehetőségeinket kihasználva, pályázati támogatások segítségével, összefogással. Az elmúlt időszakban a költségvetésünk mintegy 45 millió dinárral gyarapodott, s megközelítőleg 237 000 eurós összeggel lett vastagabb a számlánk. (…) Én hiszek Topolyában, az itt élő emberekben, a városunk jövőjében. Hiszek abban, hogy idővel a településeinken tudunk olyan jövőképet teremteni, amely élhetővé teszi azokat. A közbeszerzéseink minden nehézségek ellenére rendben vannak, a diákotthon kérdésében is találtunk előrelépési lehetőséget. A központunk rendezésére is koncentráltuk az erőinket, energiáinkat, a Topolyai-tó kérdése is rendezésre került a múlt hónapban, a hotelt a napokban próbáljuk megvenni, a keleti terelőutat is befejeztük. Végül, de nem utolsósorban a kitüntetetteknek gratulálok. Az önök példája és munkássága nélkül ma mindannyian kevesebbek lennénk – fogalmazott a polgármester.

Mielőtt az ünnepi ülésen átadásra került a legnagyobb községi elismerés, a Pro Urbe-díj, továbbá a községi elnök azon személyeknek, szervezeteknek, akik és amelyek Topolya község érdekében az élet bármely területén kiemelkedő eredményeket mutattak fel, önzetlen munkájuk elismeréseként plakettet vagy köszönőlevelet adományozott, Topolya testvérvárosainak képviselői is szóltak az ünneplő közösséghez. Ján Lach, a szlovákiai Rozsnyó alpolgármestere, a magyarországi Kiskunmajsa polgármestere, Ábrahám Furus András, Josip Nemec, a horvátországi Orahovica polgármestere, Kovács József, a magyarországi Jánoshalma alpolgármestere mondott köszöntőt, majd Szentes testvérváros képviseletében Bocskai István állt a szószékhez.

 Az idei évben egyetlen kitüntetett személy részesült a község legnagyobb elismerésében, a Pro Urbe-díjban, azt 2015-ben pedagógus alkotóegyéniség, Németh Anna kerámiaművész kapta. Topolya község plakettjét ezúttal a pannóniai Duga-Szivárvány nőegylet és a zentagunarasi Petro Kuzmjak Ruszin Művelődési Egyesület vehette át. Topolya község köszönőlevelét a zentagunarasi Bús Irén, a helyi művelődési élet oszlopos tagja, a Sinkó-díjas Terék Anna költő, Mihájlovits Miklós négyszeres fekvenyomó világbajnok, és Petrović Dušan, a Segíts, hogy segíthessünk humanitárius kezdeményezés vezetője kapta. A folytatásban a Pro Urbe-díjas Németh Anna mondott köszönetet, továbbá a Duga képviseletében Katarina Matić és Mihájlovits Miklós is szót intézett a közönséghez. Az ülés menete során az egybegyűltek két vetítést is figyelemmel kísérhettek: azt a Topolyai Tájékoztatási Közvállalat által készített filmet, amely betekintést nyújt az önkormányzat elmúlt évi munkájába, továbbá azt, amely a 2015-ös évi Pro Urbe-díjas portréját villantotta fel, valamint a kitüntetett egyesületeket mutatta be.