2024. április 25., csütörtök

Kiürült a téglagyár

A menekültek szabadkai gyülekezőhelyén tegnap mindössze 20-30 ember volt

Tegnap kezdte az élelmiszercsomagok osztását a magyarkanizsai és szabadkai befogadó központokban megpihenő menekülteknek a Caritas.

Tegnap a téglagyárnál csak néhányan voltak (Fotó: Bajtai Kornél)

Tegnap a téglagyárnál csak néhányan voltak (Fotó: Bajtai Kornél)

A csomagokat a nemzetközi Caritas és az egyes országok hasonló segélyszervezetei által biztosított pénzeszközökből állítják össze. Háromféle csomagokat osztanak, élelmiszerből állót, egy külön női és külön gyermekcsomagot. A kenyér és a sütemény Szabadkán készül.

A Caritas szándékai szerint napi szinten látja majd el a menekülteket élelmiszerrel, akciójuk kezdete pedig egybeesett szeptember 15-vel, vagyis a magyarországi szigorításokkal. Emiatt kedden délelőtt a szabadkai téglagyárban alig 20-30 ember lézengett. Néhányan zuhanyoztak, a többiek az út szélén az árnyékban pihentek. Aminnal és Marinával beszélgettünk, két 20 év körüli fiatallal. Mint mutatták, Görögországban és Macedóniában váltották ki a 72 órás tartózkodást biztosító dokumentumokat, az utóbbit hétfőn hajnali fél háromkor, ami azt jelenti, hogy kicsivel több mint 24 óra alatt értek a macedón határról Szabadkára.

Mint mondják, egy kicsit pihennek, majd délután taxival ők is a horgosi határátkelőhöz mennek. Tudnak a határzárról, és fogalmuk sincs hogyan fognak átjutni, ennek ellenére elmennek a határra és majd meglátják. Az embercsempészekre panaszkodnak, akik szerintük pénzt vettek el tőlük, aztán nem segítettek átjutni a határon. Azt is megtudjuk, hogy a téglagyárnál táborozó csoport tagjai Szíriából érkeztek.

Nem sokkal később megérkezett a helyszínre Axel Dittman Németország szerbiai nagykövete is, aki Dobai István atyával a szabadkai Caritas igazgatójával körbejárta a téglagyárat, érdeklődött a majdan kiépülő befogadó állomásról, majd az előkészített csomagok egy részét szétosztották a helyszínen lévő menekültek között. Ezután a Caritas csapata kiment a horgosi kishatárforgalmi átkelőhelyre és a csomagok másik részét ott osztották szét.

A szabadkai Caritas akciója keretében egy orvost is alkalmaz, aki tegnap vett részt első alkalommal „bevetésen”, mondhatni ismerkedett a tereppel.

-- A magyarkanizsai és a szabadkai befogadó állomásokon fogok felváltva dolgozni, a szükségletek szerint, miután Szabadkán is megnyílik a befogadó állomás. Addig annyi különbség lesz, hogy a magyarkanizsai állomáson az ott felállított konténerben végezzük majd az orvosi vizsgálatokat, míg a téglagyárban ezt autóból végezzük. Miután megnyílik Szabadkán is az állomás, akkor itt is állandó helyen végezzük a vizsgálatokat. A munkát a hét öt napján végezzük - meséli Jasmina Margetić.

A Caritas folyamatosan osztja az élelmiszercsomagokat, az pedig, hogy mennyien lesznek a téglagyárnál az elkövetkező napokban, nagyban függ a határon kialakult helyzet alakulásától.

Nyitókép: Tegnap a téglagyárnál csak néhányan voltak (Fotó: Bajtai Kornél)