2024. március 28., csütörtök

Feszült menekülthelyzet Horgosnál

Mindkét határt le kellett zárni a migránsok miatt
Az unió kapujában: migránsok tegnap a horgosi határátkelőnél (Kozma Rita felvétele)

Az unió kapujában: migránsok tegnap a horgosi határátkelőnél (Kozma Rita felvétele)

Tegnap éjfélkor érvénybe lépett a jogi határzár, a Horgos–Röszke 2. határátkelőnél ezren éjszakáztak, a migránsok tömege miatt a nap folyamán a forgalmat szüneteltetni kellett mindkét határon. Az éjjel a migránsok közül többen a drótkerítést átvágva próbáltak meg átjutni Magyarországra.

Hétfőn késő délután jelen voltunk, amikor a Horgos kijáratánál posztoló rendőrök és az önkéntesek meg az ökumenikus humanitárius szervezet aktivistái már a régi Horgos–Röszke közúti határátkelő felé irányították a menekültek újabb és újabb csoportjait, miközben vizet és gyümölcsöt kínáltak a vándoroknak. A Röszkére vezető vasút menti zöldhatárt szögesdróttal és pengedróttal felszerelt drótkerítéssel és mozgatható vagonnal akkor zárták le. A horgosi faluszéli vasúti átjárótól mintegy két kilométerre van a közelmúltban ismét megnyílt hivatalos közúti határátkelő. Mivel errefelé szeptember 1-jétől nem közlekednek gépjárművek, a migránsok csoportjai biztonságosan elérték a határátkelőt, ahol a néhány közömbösen szemlélődő szerb rendőr mellett elhaladva a két méter magas, kapuval ellátott kordonon keresztül 20-30 fős csoportokban engedték át őket a rendőrök.

Az átlépésre váró migránsok mellett a Magyar Szó újságírója és fotósa is átjutott a kapun. A határ magyar oldalán buszok várták a menekülteket, akiket libasorban tereltek fel a szállító járművekre, miközben egy rendőr papírlapra írta föl a buszba beszállók számát. Semmilyen más nyilvántartás vagy poggyászellenőrzés nem történt. A rendőrök elmondása szerint innen, a Horgos–Röszke közúti határátkelőtől a röszkei vasútállomásra szállították a migránsokat, ahol a sínek mellett várakoztak az értük küldött vonatra, vonatokra, amelyek a híradások szerint egyenesen Hegyeshalomra vitték tovább a menekülteket.

A menekültek igen hatékony és viszonylag gyors és szervezett határátlépésének és Röszkére történő továbbutaztatásának lehettünk szemtanúi. A magyarországi belépésre váró menekültek körében kezdetben kisebb vita támadt, a több száz méter hosszúra duzzadt sorban állók az újonnan érkezőket a sor végére utasították. A sorban állók száma meghaladta az ezer főt is, családok apró gyerekkel várakoztak néhány órán át az EU-ba való bebocsátásra.

A Horgos–Röszke közúti átkelő szerbiai oldalán semmilyen mobil vagy más illemhelyet nem állítottak föl, és hulladékgyűjtő konténereket vagy kukákat sem lehetett látni. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet önkéntesei is jelen voltak, néhány idősebb ember rosszul lett a sorban, őket elsősegélyben részesítették. A civil önkéntesek, egyetemisták vizet osztottak a határ átlépésére tömött sorokban várakozó migránsoknak.

Magyarkanizsán szinte teljesen kiürült a vásártéren felállított pihenőhely, csupán néhány menekült tartózkodott kedden délután a táborban, sem a város, sem Horgos központjában nem lehetett látni őket. A Horgos–Röszke kishatárt azonban több tucat felállított sátor, földön, takarókon pihenő migránsok árasztották el, akik a határzár érvénybe lépése miatt már nem juthattak át a határon, ezért itt töltötték az éjszakát. Tegnap délelőtt sokan elcsigázottan, az autók árnyékában heverve várakoztak, mások egészen a határon lévő kerítés tövében telepedtek le, ezzel eltorlaszolva az utat, így a határt teljesen lezárták a forgalom elől, senkit nem engedtek át. A magyar oldalon rendőrökből álló sorfal tartózkodott a határt elválasztó kerítés mögött, míg szerb oldalon a belügyi szervek képviselőit csak elvétve lehet látni. Viszont a régi sorompónál, ahová korábban a migránsokat szállították, több mint fél tucat rendőr tartózkodott dél körül, holott itt már szinte teljesen megszűnt a forgalom, néhány migráns vándorolt mindössze a síneken, a taxisok közül sokan a határt megközelítve szállították ki utasaikat. A helyszínen tartózkodtak a Máltai Szeretetszolgálat képviselői, akik főként élelemmel és ivóvízzel próbáltak a feltorlódott tömeg helyzetén könnyíteni. A feszültséget fokozta, amikor néhány óvodáskorú gyermek – feltételezhetően felnőttek hatására – elszánt Germany, Germany! kiáltással megindult a kerítés felé. A migránsok többször is tiltakozásuknak adtak hangot, majd az események akkor vettek igazán érdekes fordulatot, amikor a kishatár mentén elindultak az autópályán lévő határhoz. Ezután a határrendészeti szervek a Horgos–Röszke 1. határátkelőt is lezárták, az autósokat a kelebiai vagy a gyálai határátkelő felé fordították, a migránsok, akik megindultak Magyarország felé, a két határ közé szorultak. Eközben megkezdődött a menekültkérelmek elbírálása, az illetékesek pedig türelemre intették a menekülteket, miszerint óránként száz menekültet engednek be.