2024. április 26., péntek

Elszabadult a pokol a horgosi átkelőnél

A menekültek kővel dobálóztak, a rendőrök bevetették a könnygázt és a vízágyút is – HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS
Fotó: Diósi Árpád

Fotó: Diósi Árpád

ESTI TÖRTÉNÉSEK

A magyar készenléti rendőrök  a Horgos 2 határátkelőnél felhúzták a NATO-drótot, és elkezdték építeni az új kerítést a menekültek által szétfeszített kapu helyén. Nem sikerült megoldani egy menekült gyerek ügyét, aki a magyar oldalon maradt a kerítésjavítást követően. Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter a helyszínen volt és egy menekültcsalád szerbiai befogadásáról hozott döntést.

A horgosi 1-es átkelőnél tüntettek a menekültek a bánásmód ellen. Egyesek skandálva, mások énekelve, dobolva és táncolva. A tüntetés során már nem voltak incidensek és a magyar rendőrök beavatkozás nélkül követték az eseményeket. A szerb rendőrség is sorfalat állt, egy menekült férfi összeveszett velük és azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát, ha nem sikerül átjutnia a határon.

Az esti és koraéjjeli eseményekről részletesebben a „percről percreƒ" készített beszámolónkban:

(23:04)

Fotó: Diósi Árpád

Fotó: Diósi Árpád

A migránsokkal folytatott beszélgetés során egy szíriai, damaszkuszi fiatal nő lapunknak elmondta, bíznak benne, hogy a történtek ellenére hamarosan továbbjutnak majd a szerb–magyar határon. Meglepődött, amikor stábunktól megtudta, hogy harminc napra lezárták a horgosi 1-es és 2-es határátkelőt is, eddig erről senkitől sem szereztek információt. Mint mondta, ennek ellenére itt maradnak, mert szerinte fontos útvonalról van szó és nem tarthatják sokáig lezárva azt. Vannak a menekültek között olyanok is, akik inkább Horvátország felé vették az irányt, a Horgosnál várakozók többsége azonban nem is gondolkodik ezen, mert, mint mondják, félnek a regisztrációtól, azt mindenképp szeretnék elkerülni.

(22:56)

Véget ért a menekültek tüntetése a horgosi 1-es átkelőnél. A helyzet nyugodt, egyesek már aludni tértek, míg mások a kerítés előtt álldogálnak.

(22:39)

Fotó: Diósi Árpád

Fotó: Diósi Árpád

Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter egy a nap folyamán a határ különböző oldalán rekedt menekültcsalád tagjainak szerbiai befogadásáról hozott döntést. A „családegyesítésre" azért került sor, mert az apa Szerbiában maradt, miközben felesége és gyerekei átjutottak Magyarországra. Magyarországon átestek a szükséges orvosi vizsgálaton, majd a hatóság úgy döntött, hogy visszatoloncolja őket Szerbiába. Vulin vállalta Szerbia nevében, hogy befogadja a családot.

(22:07)

A Horgos 1 átkelőnél tüntetni kezdtek a menekültek. A magyar rendőrség nyugodtan szemléli a tiltakozást, skandálást. Harmincan-negyvenen üres flakonokat ütögetnek, énekelnek, szinte fesztiváli a hangulat.

(21:45)

Egy ötven év körüli menekült férfi veszekedni kezdett a szerb rendőrökkel. Azt mondta, fel fogja magát gyújtani, ha nem engedik át Magyarországra.

(21:43)

A szerb rendőrök is sorfalat állnak a határ mentén. A menekültek előttük kezdtek gyülekezni.

Fotó: Diósi Árpád

Fotó: Diósi Árpád

(21:31)

Folyik a menekültek által szétfeszített kapu helyreállítása. A szüleit elveszített gyerek a határ magyar oldalán maradt.

(20:50)

A magyar készenléti rendőrök előre vonultak az úton a Horgos 2 határátkelőnél, mögéjük húzták a NATO drótot, és elkezdték építeni a új kerítést a menekültek által szétfeszített kapu helyén.

(20:35)

Aleksandar Vulin tárgyalt a magyarországi kollegáival a magára maradt menekült gyerek ügyében. A magyarországi hatóságok 4 családot regisztráltak, de senki sem jelentette közülük, hogy elveszett volna a gyereke. A nevek sem egyeznek, még mindig nem találják a gyerek apját.

(20:05)

Pillanatnyilag a helyzet nyugodt. Egy szír gyerek ül és néz farkasszemet a magyar rendőrök sorfalával szemben, azért mert az apja a magyarországi oldalon ragadt.

(19:32)

Az Aleksandar Vulin által megígért autóbuszok mellett két teherautó humanitárius segély érkezett Bosznia-Hercegovinából. A teherautókból, amelyeket valósággal megrohamoztak a menekültek, többek között kenyeret is osztanak.

Fotó: Diósi Árpád

Fotó: Diósi Árpád

Aleksandar Vulin a Magyar Szónak elmondta, hogy hamarosan értekezni fognak a magyar illetékesekkel, ugyanis néhány menekült gyerek átszökött Magyarországra, akiket át fognak adni a szerb hatóságoknak.

A magyar készenléti rendőrök kiszorították az újságírókat a magyar térfélről, átléptek a szerb térfélre, majd megálltak az országhatár előtt 1 méterrel, 30 másodpercet farkasszemet néztek az újságírókkal, majd visszavonultak. Pillanatnyilag nem tudni ez miért történt.

A magyarkanizsai tűzoltók eloltották a menekültek által felgyújtott égő gumiabroncsokat.

(19:06)

Pillanatnyilag nyugodt a helyzet, rengetegen táboroznak a hátárátkelőhelyen. A helyszínen van a kanizsai mentőszolgálat. Dr. Cseh Sándor a kanizsai mentőszolgálattól elmondta a Magyar Szónak, több sérültet elláttak, könnygázgránát került a mentőautóba is, egy személyt kórházba szállítottak, a legkomolyabb sérülések közé a kéz- és lábtörések tartoznak.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter autóbuszokat ígért a menekülteknek, ezekben a pillanatokban érkezett meg két autóbusz rendőrökkel a határátkelőhelyre.

A DÉLUTÁNI ÓRÁK TÖRTÉNÉSEI

A Belgrád-Szabadka autópálya észak-szabadkai lejáratát lezárta a rendőrség, a Horgos 2 határátkelőhelynél összecsaptak a migránsok és a magyar határrendészeti erők, vízágyút és könnygázt is bevetettek. A Röszke 2 határátkelőhelynél meg nem erősített információk szerint felfegyverzett migránsok támadtak a magyar határőrökre. A hírek folyamatosan frissülnek.

 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta az M1-nek telefonon, hogy a szerb külügyminiszterrel most egyeztetett, elmondta neki, hogy bevándorlók egy "rendkívül agresszív csoportja" folyamatosan támadja szerb oldalról a magyar rendfenntartókat és arra kérte határozottan, hogy a szerb hatóságok azonnal lépjenek fel ellenük.

Ivica Dačić külügyiniszter azt mondta, hogy ennek végrehajtására a szerb belügyminiszter adhat utasítást, tehát továbbítja neki a magyar kérést. Azt is elmondta, hogy írásbeli jegyzékkel fordultak a szerb külügyminisztériumhoz, azonnali fellépést követelve. (HVG)

A menekültek autógumikat gyújtottak fel a CNN tudósítója szerint, emiatt látható erősen gomolygó fekete füst a kapunál. A lázongók ezzel akarják viszonozni a rendőrök könnygázhasználatát, a vízágyús autó sem tudja eloltani.

Az SZRTV bejátszása:

A Duty Free Shop tetejére felmászott több, ránézésre tinédzserkorú menekült, hárman-négyen, ütögetik kemény tárgyakkal a tetőt, szedik föl róla a cserepeket és dobálják a rendőrök felé. Valamit felgyújtottak Horgosnál, hatalmas fekete füst látszódik az M1 közvetítésén a határ szerb oldalán. A Délmagyar szerint füstgránátot dobtak a dobálózó menekültek közé. Páncélosok érkeztek a határra.

Az emberek jelentős része nem vesz részt a zavargásokban, a családosok a határ szerb oldalára húzódtak vissza. A helyszínről tudósító élő közvetítések alapján nem látni, hogy intézkednének, csak a menekültek között sétálnak.

Egy bő kétszáz fős mag próbál kisebb-nagyobb intenzitással áttörni a kapunál, a rendőri jelenlét miatt teljesne eredménytelenül, a határ biztosítása teljes. (HVG)

Tíz perce megérkeztek a szerb rendőrök is Horgoshoz, de eddig nem avatkoztak be a migránsok és a magyar rendőrök összecsapásába. Néhány menekült már oszlopokból származó betondarabokkal is dobálja a rendőröket. (index.hu)

Az M1 közvetítésén jól látszott, mi is történik Röszkénél. Tucatnyi fiatal férfi szinte játszadozik a vízágyúval, provokálják azt. Kövekkel is megpróbálják eltalálni a rendőröket, mire a vízágyú sugarát az éppen dobálózó migránsra irányítják.

30-40 férfi folyatosan próbálkozik a határnál, de egyre többen csatlakoznak hozzájuk a hátul állók közül. A rendőrök megint nagyobb adag könnygázt és vízágyút vetettek be. Nem látni, hogy a rendőrség megpróbálkozna-e az oszlatással, szerb hatósági jelenlét egyelőre nincs. (HVG)

Folyamatos a vízágyúzás, azokat célozzák a rendőrök, akik a kapuk előtt maradtak. Nem sokan vannak, de elszántak, vizespalackokkal dobálják a kaput és a mögötte álló rohamrendőröket. Ordibálás van és egy autó riasztója is megszólalt. (Index.hu)

Elszabadultak az indulatok, a menekültek kővel dobálóznak,  a rendőrök bevetették a vízágyút is a könnygáz után.

A magyar rendfenntartók könnygázt vetettek be szerda kora délután a régi horgos-röszkei, úgynevezett Horgos 2 határátkelőhelynél, amikor a migránsok egy kisebb csoportja megpróbált áttörni az utat eltorlaszoló kapun.

A DÉLUTÁNI ÖSSZETŰZÉSEK ELŐTT

A magyar rendfenntartók vízágyúkat helyeztek el a kapu előtt. A migránsok pedig „kinyitni, kinyitni" felkiáltásokkal igyekeznek őket meggyőzni, hogy nyissák ki a kapukat. A határ felett helikopter köröz.

A migránsok több száz fős csoportja indult el az új horgos-röszkei átkelőről a régi átkelő felé, mert úgy értesültek, hogy ott kinyitották a határt. A rohanás közben hátrahagyták csomagjaikat, sátraikat, élelem- és vízkészleteiket.

Az atv.hu dél körül azt közölte, hogy a migránsok egyik hangoskodó csoportja ultimátumot adott a magyar hatóságoknak az M5-ös autópályán fekvő átkelőnél, hogy ha 13 óráig nem nyitják ki a kaput, akkor akcióba lendülnek. Ilyen incidens ott nem történt, a másik átkelőnél viszont továbbra is feszült a helyzet.

Egy felpezsdült hangyabolyhoz hasonló látvány tárul elénk a Röszke-Horgos határátkelőről a kedden életbe lépő határvádelmi szigorítások után:

Nyitókép: Fotó: Diósi Árpád