2024. április 20., szombat

Jövő héten rendkívüli uniós csúcs

Németország és Ausztria tegnapi kezdeményezése nyomán hívják össze

Németország és Ausztria rendkívüli európai uniós csúcstalálkozó összehívását kezdeményezi jövő hétre a menekültválsággal kapcsolatban – jelentette be Angela Merkel német kancellár tegnap Berlinben, mondván: e válságot csak európai összefogással lehet megoldani. Merkel az osztrák kancellárral, Werner Faymannal folytatott megbeszélése után közölte: Németország, Ausztria és Svédország nem tudja viselni a menekültválság valamennyi terhét. A rendkívüli csúcs összehívásának kezdeményezéséről telefonon tájékoztatták Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét.

A csúcstalálkozón Merkel szerint elsősorban azt kell megvitatni, miként lehet jobban támogatni a menekültek származási országait, valamint azt, hogy miként lehet intenzívebbé tenni a Törökországgal folytatott párbeszédet. Tárgyalni kell továbbá az Olaszországban és Görögországban tervezett regisztrációs központok gyorsabb kiépítéséről is, hiszen ezek nélkül nem lehet szétosztani a menekülteket a tagállamok között. „Az idő sürget, ezért nem lehet várni október közepéig, a következő rendes uniós csúcsig” – vélekedett Merkel.

„A rendkívüli csúcs alternatívája, hogy a homokba dugjuk a fejünket, mondván, közvetlenül mellettünk nincsen háború, és a menekültek útján elterülő többi állam is megoldhatná a feladatot, úgyhogy semmi közünk az egészhez. Nem tehetjük, hogy megvárjuk, amíg az emberek átverekedik magukat Szíriából Görögországba, és onnan a nyugat-balkáni útvonalon egészen hozzánk, majd pedig egyszerűen megállítjuk őket. Ez humanitárius katasztrófát idézne elő” – mondta Werner Faymann.