2024. április 24., szerda

Az új időszámítás első napja

Válsághelyzetet hirdettek Csongrád és Bács-Kiskun megyében – Folytatódik a kerítésépítés a magyar–szerb–román hármashatár közelében
Élelmet osztanak a rendőrök a menekülteknek (fotó: MTI)

Élelmet osztanak a rendőrök a menekülteknek (fotó: MTI)

Szeptember 15-étől a megváltozott szabályok hatálybalépésével új időszámítás kezdődött Magyarországon a bevándorlás kérdésében – ismételte meg Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője tegnapi sajtótájékoztatóján azt az állítást, amelyet sokat hallhattuk az elmúlt hetekben. A nap, amelyet feszült várakozás kísérte, szerencsére nem hozott kezelhetetlen helyzetet a magyar–szerb határon, támadás – egy kerítésrongálás kivételével – nem érte a migránsok részéről az életbe léptetett határzárat. A menekültek közötti türelmetlenség és elégedetlenség azonban az idő múltával nőttön-nőtt. Voltak akik skandálással fejezték ki tiltakozásukat, és voltak akik éhségsztrájkba kezdtek a két határ között, a „senki földjén”.

Gyurcsány Ferenc határon túl (MTI-fotó)

Gyurcsány Ferenc határon túl (MTI-fotó)

Az első nap, amint arra számítani is lehetett, az ellenzéki politikusok részéről is heves támadás érte a határzárat, természetesen csak a politikai szócsata formájában. Az alkalmat kihasználva többen is a helyszínen fejtették ki elítélő véleményüket a magyar kormány intézkedéseiről, Gyurcsány Ferenc például a kerítésen túl, a határ szerb oldalán nyilatkozott a sajtó képviselőinek. Később a Facebookon azt írta, hogy Szerbiában rekedtek párttársaival, Molnár Csabával és Oláh Lajossal.

 ÁTERESZTŐ PONT NYÍLT

Reggel még csak néhány százan sátoroztak és várakoztak Horgoson, délelőtt azonban további csoportokat szállítottak ide a dél-szerbiai Preševóból, valamint Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról érkező autóbuszok. A magyar rendőrség a következő taktikát választotta, hogy a feszült helyzetben nehogy elszabaduljanak az indulatok. Vaskordonokkal időről időre lezárták az M5-ös autópálya mindkét oldalát a magyar, illetve a szerb határellenőrzési pont közötti területen, amíg a határ szerb oldalán táborozó menekülteket átirányították a határátkelő előtt az áteresztő ponthoz. A későbbiek során a magyar hatóságok mindkét határszakaszt ideiglenesen lezárták, de a 19 óráig nyitva tartó ásotthalmi határátkelőt a délutáni órákban újra megnyitották. Megnyitották az áteresztő pontot is. Az MTI jelentése szerint még délelőtt megkezdték a menekültek beeresztését. Ez a NATO-kerítéssel körbevett és lakókonténerekkel berendezett tábor lesz a következő napokban az a terület, ahol a migránsok beadhatják menedékkérelmüket, és megvárhatják annak elbírálását is.

Az áteresztő pont bejárata körül tömegjelenetek alakultak ki, ugyanis az egyetlen, normál szobaajtó méretű bejáraton lehet bejutni a területre. Késő délután azt közölte a hírügynökség, hogy Röszkén mintegy háromezer migráns várakozott a szerbiai oldalon, akik időnként megdöngették a határátjárót lezáró vaskaput, és azt skandálták: „kinyitni, kinyitni, kinyitni”, „Németország, Németország”. A migránsok egy része éhségsztrájkkal tiltakozott az ellen, hogy nem folytathatja útját Németországba.

Reggel a határt ellenőrző, katonákkal megerősített rendőröknek is volt dolguk. Migránsok megrongálták a műszaki határzárat a röszkei átkelőhöz közel – közölte a M1 köztelevízió. A 16 tagú csoport tagjai először a gyorstelepítésű drótakadályt, majd a három méter magas drótkerítést is átvágták, és átmásztak azon. Az ott járőröző rendőrök elfogták, majd előállították őket. Az elkövetőkre az új szabályok szerint kitoloncolás vár.

BŐVÜL A HATÁRZÁR

A magyar–román határon, a magyar–szerb–román hármashatártól „ésszerű távolságig” húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A hármashatártól a Maros folyóig, majd onnan még néhány kilométer hosszan kezdik meg az előkészítő munkálatokat. Az intézkedésre, mint mondta, azért van szükség, mert a magyar–szerb határon épített kerítés hatására az embercsempészek megváltoztathatják útvonalukat, így a bevándorlási nyomás egy része áttevődhet Románia irányába. A kormány döntéséről tájékoztatást kapott a román külügyminisztérium európai integrációért felelős államtitkára – mondta a miniszter.

A román külügyminisztérium azonnal reagált is a hírre. Kiadott közleményük szerint az Európai Unió stratégiai partnerségben levő két tagállama közé kerítést építeni „nem helyes lépés politikai szempontból, az európai szellemiség szerint”.