2024. április 19., péntek

Megnyitotta kapuit a a 2015-ös Frankfurti Autószalon

A kiállítás legjelentősebb szériaautó-újdonságai meghatározzák a következő évek eladásait

Az idei, 66. Frankfurti Autószalon (Internationale Automobil Ausstellung) szokás szerint a Majna-parti nagyváros központjában lévő kiállítási területen nyílt meg. A helyszín a Messe Frankfurt vásárközpont fedett területe, ahol 230 ezer négyzetméteren 39 országból 1103 kiállító mutatja be a termékeit. Európában minden évben két nagy autókiállítást rendeznek. Kora tavasszal Genf minden évben megnyitja kapuit az autóipar számára, ősszel pedig éves váltásban Párizs, illetve Frankfurt fogadja az autóipar kiállítóit.

Az idei kiállítás legjelentősebb szériaautó-újdonságai biztosan meghatározzák majd a következő évek eladását, sokuk nemsokára szerves része lehet az utcaképnek. A 2015-ös kínálatból a teljesség igénye nélkül megemlítünk néhány fontosabb autót.
Az Alfa Romeo Giulia az olasz gyár új középkategóriás limuzinja, amely megújíthatja a haldokló márkát. Ferrari motor, aktív aerodinamika, hátsókerék-meghajtás, egzotikus anyagok jellemzik a modellt. A Giulia forgalmazása 2016 tavaszán kezdődik.

Az Audi A4 a német gyár új középkategóriás limuzinja, amely kívülről alig, belül viszont nagyon megváltozott. Modern motorok, könnyű karosszéria, rengeteg új kényelmi és biztonsági felszerelés tömkelegét találhatjuk meg az új Audiban.

A Bentley Bentayga a brit luxusmárka első szabadidő-autója, és állítólag terepen is megállja a helyét. Ennyi luxust, 608 lóerőt, és 300 km/h feletti végsebességet még sosem kínált terepjáró. Több mint 19 litert fogyaszt városban a hatliteres, 608 lóerős W12-es benzinmotor, de ez a vásárlókat aligha fogja zavarni, főleg mert elmondhatják, hogy a világ leggyorsabb szabadidő-autóját birtokolják, amely 300 km/h fölötti tempóra képes.

A BMW 7-es sorozat a bajor gyár új zászlóshajója, a szolgáltatásait tekintve ma talán a legfejlettebb szériaautó. A szénszálas utascella, a kézmozdulat-érzékelős iDrive, az útminőséghez illeszkedő adaptív futómű, a lézerfényszóró, a négykerék-kormányzás, a távirányítással, kívülről vezérelhető parkolás mind megtalálható az új BMW-ben.

Az új Toyota Prius a világ legnépszerűbb hibrid autójának 4. generációja. Új padlólemez, kisebb akkumulátor, jobb vezetési élmény. A japán gyártó azt ígéri, sokat javult a vezethetőség az igényes, kettős keresztlengőkaros hátsó futóműnek, a mélyebb súlypontnak, és a 60 százalékkal merevebb karosszériának köszönhetően. Az új Priusban az elődből ismert 1,8 literes benzinmotor és hibrid technológia lesz, de átdolgozott kiadásban, így 3,5 literre csökken az átlagfogyasztása. Továbbra sem lítium-ionos az akkumulátor, maradt nikkel-metál hibrid, de kisebb és könnyebb lett a réginél.

Fontos még megemlíteni a Ford Edge szabadidő-autót, a Jaguar első szabadidő-autója, az F-Pace, az elődjéhez képest klasszisokkal szebb, fronthajtású BMW X1-es, az Infiniti első kompakt modellje, a Mercedes A-osztály technikájára épülő Q30, a Porsche Macanra hasonlító Kia Sportage, a Mercedes fényűző vászontetőse, az S-osztály kabrió, a Renault új középkategóriása, a Talisman, valamint a Rolls-Royce kisebb kabriója, a Dawn is.