2024. március 29., péntek

Határzár előtt néhány órával

Nyugodt menekültlégkör tegnap délután Horgoson

A zöldhatár lezárása előtti nap is folyamatosan érkeztek a migránsok Horgosra, akiket többnyire autóbuszokkal és a taxival szállítottak a határ menti településre. Az előre bejelentett több tízezer ember érkezése ellenére a délutáni órákig nem történt torlódás, fegyelmezetten, viszonylag kisebb létszámban, egyszerre két-három autóbusszal érkeztek a migránsok.

Késő délután a magyar rendőrök lezárták a vasúton a határt (Fotó: Kozma Rita)

Késő délután a magyar rendőrök lezárták a vasúton a határt (Fotó: Kozma Rita)

A menekülteket a szerb oldalon számos segélyszervezet, köztük a magyarországi Baptista Szeretetszolgálat fogadta, amelynek tagjai a belgrádi helyi szervezettel karöltve osztottak élelmiszert és tisztálkodási szereket. Vezetőjük elmondta, a szervezetük évek óta folyamatos akciókat szervez a menekültek megsegítésére, körülbelül két hete járnak Horgosra, ahol ivóvizet, élelmet és ruhaneműt osztanak az ideérkezőknek, a délután folyamán 400 csomagot osztottak szét. Rajtuk kívül más szerbiai szervezetek és magánszemélyek is a helyszínen tartózkodtak, egy újvidéki önkéntesekből álló csoport például bablevest, konzervet és palackozott ivóvizet kínált a migránsoknak, míg egy belgrádi ökumenikus humanitárius szolgálat friss gyümölccsel, tisztálkodási eszközökkel, valamint gyógyszerekkel szolgált azoknak, akik igényt tartottak rá.

A jelentések szerint tegnap délután egy óráig ötezer személy lépte át probléma nélkül a szerb–magyar határt Horgosnál. A délutáni órákban a helyszínre érkeztek helyi rendőrök, akik a fegyelemre ügyeltek a vasúti átjárónál. A zöldhatárhoz vezető út pedig talán még soha nem volt ilyen békés, egyetlen menekültcsoport sem tanyázott a vasút mellett lévő gyümölcsösökben, csupán a hátrahagyott sátrak, takarók jelezték a táborok helyét. A szemét természetesen tovább gyűlt, a vasúti átjáró környékén a közmunkások folyamatosan takarítottak, ám a határhoz közeledve már olyan mennyiségű hulladék gyűlt össze, amelyet képtelenség gyorsan eltüntetni. A zöldhatáron délután három óra körül érkezett egy katonai terepjáró, s az érkezők már az éjféli határzárásra készítették elő a terepet. Késő délután már nem is engedték át a migránsokat, hanem a Röszke 2. határátkelő felé irányították őket.