2024. április 24., szerda

Zárulnak a határok

Soha nem látott menekültáradat Röszkénél és Nickelsdorfnál
Tehervagonnal zárják le a vasúti pályát Horgos és Röszke között (fotó: MTI)

Tehervagonnal zárják le a vasúti pályát Horgos és Röszke között (fotó: MTI)

A hétvégén megszületett német döntés az átmeneti határellenőrzés bevezetéséről cselekvésre kényszerítette a szomszédos államokat is: tegnap egymás után jelentették be az osztrák, a cseh és a szlovák hatóságok, hogy ők is szigorítják a határellenőrzést. A magyar kormány döntése a ma hatályba lépő szigorításokról sem maradt következmények nélkül: a migránsok körében. Az illegális határátkelők számát illetőleg minden eddigi rekord megdőlt a magyar–szerb határon tegnap. Vasárnap 5809 határsértővel szemben intézkedtek a magyar rendőrök, tegnap az ORFK közlése szerint csak délig már 5353 migráns érkezett a szerb–magyar határszakaszon Magyarországra. Velük együtt a hivatalos adatok szerint az idén már 191 702-re nőtt az illegális bevándorlók száma.

A menekültek közül, aki csak tehette, igyekezett átjutni az utolsó pillanatban a magyar határon. Röszkéről, az MTI tudósítójának a beszámolója szerint vonattal szállították tovább a migránsokat. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának helyszínen dolgozó munkatársa szerint a Győrhöz közeli Vámosszabadiban működő táborba szállítják őket. Onnan viszont már nincs messze az osztrák határ.

 LEZÁRTÁK A HATÁRT RÖSZKÉNÉL

A menekültáradat miatt a rendőrség lezárta a határt Röszkénél, a szerb–magyar határ migráció által leginkább érintett pontján hétfő délután fél ötkor – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Nem engedték át a migránsokat azon a ponton, ahol a Szeged–Szabadka vasútvonal áttöri az országhatárt, illetve a műszaki határzárt. Eddig ugyanis a határnak ezen a pontján akadálytalanul haladhattak át a menekültek, és ezt napról-napra több ezren ki is használták. A tudósítás szerint az érkező migránsokat visszafordították a határvonalról. Mindeközben megkezdődött a határkerítés oszlopainak szögesdróttal való borítása közvetlenül a vasútvonal mentén. A rendőrség helikopterrel ellenőrizte az államhatár környezetét.

Az MTI tudósítója délután azt tapasztalta, hogy szinte néptelen volt a határ közelében kialakított két tábor, vagyis az 1-es és 2-es számú idegenrendészeti előállító, népszerű nevén az 1-es és a 2-es hangár. A Röszkén levő migránsok többsége a vasútállomáson tartózkodott arra várva, hogy vonattal Győrbe indulhassanak.

 TEHERVAGON VASÚTI KAPU HELYETT

Acélkeretre erősített hétsoros pengés dróttal ellátott tehervagonnal zárják majd le az ideiglenes biztonsági határzárat a Horgos–Szeged vasútvonal sínjeinél Röszkén, az átalakított vasúti jármű hétfő délutánra elkészült – írta az MTI.

A hírügynökség tudósítója szerint az állomás egyik külső vágányán hétfő délután egy régi, bordó tehervagon állt, amely egyik végére a határzár építése során is használt horganyzottacél-oszlopokból készült keretet erősítettek. Az acélgerendákra hét sor NATO-drót került.

Az elmúlt hetekben a sínek és a magyar–szerb határ metszéspontjánál, ahol a vasúti közlekedés miatt nem épült meg a határzár, naponta több ezer migráns érkezett. A Horgos és Röszke közötti vasúti közlekedést augusztus második felében leállították. Korábban a MÁV szakemberei a helyszínen arról beszéltek, a határzár hiányzó részére vasúti kapu kerül, amelyet megnyithatnak a szerelvények előtt, ha újraindul a forgalom. Ezt a megoldást helyettesíti – feltehetően ideiglenesen – az átalakított tehervagon.

 AUSZTRIA A NÉMET ÚTON

Osztrák rendőrrel vitatkozik egy menekült (MTI-fotó)

Osztrák rendőrrel vitatkozik egy menekült (MTI-fotó)

Ausztriában tegnap húszezer migráns érkezésére számítottak a hatóságok. Az osztrák autópálya-üzemeltető reggel lezárta a határátkelőt Bécstől Budapest felé, és közlése szerint a másik irányban sem volt járható a sztráda. Az érintett osztrák útszakaszon négy kilométeres torlódás alakult ki, délelőtt feloldották ideiglenesen a zárlatot, amelynek köszönhetően a torlódás szinte azonnal megszűnt. Délután ugyanez megismétlődött, lezárták, majd ismét megnyitották a forgalomnak az osztrák hatóságok az M1-es autópályát Hegyeshalomnál. A határ túloldalán, Miklóshalmánál (Nickelsdorf) egész nap özönlöttek a menekültek Magyarországról. A migránsokat vonatokkal és buszokkal is próbálták elszállítani. A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a migránsok nem akarnak ott maradni, egyre nehezebb irányítani őket.

Közben az osztrák kormány is lépett. Ausztria 2200 katonát vezényel a határaihoz – jelentette be Werner Faymann osztrák kancellár hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón. Az Orbán Viktor menekültpolitikáját élesen bíráló kancellár magyarázata szerint a katonák „a menekültek humanitárius segítése” céljából érkeznek a magyar–osztrák határra. A kancellár a dublini rendelet hatályon kívül helyezését és új szabályozás meghozatalát szorgalmazta. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter hétfőn Brüsszelben bejelentette, Ausztria Németországhoz hasonlóan ideiglenes határellenőrzést vezet be. Erre az elhatározásra, mint mondta, a német lépés kényszerítette őket.

Ideiglenesen ellenőrzéseket vezetett be Szlovákia is a Magyarországgal és Ausztriával közös határán, válaszul a német lépésekre. Az ellenőrzések a szlovák–magyar és szlovák–osztrák határátkelőkön szúrópróbaszerűek lesznek, az intézkedés ideiglenes, ám azt, hogy meddig lesz hatályos, egyelőre nem lehet megmondani – pontosította a közlést az MTI érdeklődésére Ivan Netík, a szlovák belügyi tárca sajtóosztályának vezetője. Hozzátette: a szúrópróbaszerű határellenőrzések bevezetése mellett a zöldhatár bizonyos szakaszainak ellenőrzését is megerősítik. Csehország hétfőtől kezdve 200 rendőrrel megerősítette az ellenőrzéseket a cseh–osztrák határsávban – közölte Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője. Lengyelország szintén bejelentette, hogy növeli déli határán a határőrök számát.