2024. április 20., szombat

A dánok óbecsei beruházások iránt érdeklődnek

A furat nemcsak egy gyógyfürdőt tudna ellátni, hanem általa a távfűtés is olcsóbb lehetne (fotó: Fehér Rózsa)

A furat nemcsak egy gyógyfürdőt tudna ellátni, hanem általa a távfűtés is olcsóbb lehetne (fotó: Fehér Rózsa)

Vuk Radojević óbecsei polgármester munkatársaival a napokban fogadta Morten Skovgaard Hansent, Dánia szerbiai nagykövetének helyettesét, és Søren Engelbrecht Hansen kereskedelmi tanácsadót. A találkozón az óbecsei energetikai és környezetvédelmi helyzetről, a megújuló energiákról, valamint a fenntartható fejlődésről esett a legtöbb szó. A dán vállalatok ezeken a területeken az európai élvonalba tartoznak, így hasznos megoldásokat és termékeket tudnak ajánlani e kérdések megoldására.

Az óbecsei község tulajdonában van egy geotermikus furat, amelyet egy gyógyfürdő megépítésére és a távfűtés céljaira is fel lehetne használni. Dánia ez utóbbi területen több mint húszéves tapasztalattal rendelkezik, ezért a tapasztalatcsere igen hasznosnak bizonyulhat mindkét fél számára. A találkozó során a község elöregedő vízvezeték- és szennyvízelvezető-hálózatról, valamint a közvilágítás modernizációjának szükségességéről is beszélgettek, amit egy vegyes tulajdonú partnerség keretében is meg lehetne valósítani.
Egy dán vállalat a PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinát iránt is komolyan érdeklődik, amiről jelenleg kormányszintű tárgyalások folynak.