2024. április 26., péntek

Tisztelet és emlékezet

A városnapi program első rendezvényeként Topolyán megnyílt a Tóth Ferenc emléke előtt tisztelgő kiállítás

Topolya Község múzeumának ünnepélyes megnyitóját a Topolyai Napok rendezvénysorozat keretében szeptember 11-én, pénteken este kiállításmegnyitó követte. A népballada útja Topolyára című tárlat, melynek kurátora Gazsó Hargita, a múzeum megbízott igazgatójának, Tóth Ferenc (1940–1980) topolyai tanárnak, költőnek, drámaírónak, tudományos kutatónak, művelődésszervezőnek állít emléket.

A népballada útja Topolyára című kiállítás (Ótos András felvétele)

A népballada útja Topolyára című kiállítás (Ótos András felvétele)

Mgr. Pastyik László személyes hangvételű megnyitóbeszédében – Tóth Ferencet Topolya hű fiának nevezve – a tragikus körülmények között, 35 évvel ezelőtt, 40 éves korában az elhunyt barátra emlékezett. A tanyavilágban eltöltött gyermekévek, a szülők meghatározó szerepére mutatott rá, megidézte a fiatal tanárt, aki pályafutását az akkor alakult topolyai gimnáziumban kezdte, ennek volt első magyartanára, emellett közösséget tudott teremteni, a Rés vitafórum szervezője volt, majd az újvidéki Hungarológiai Intézet kutatójaként a balladakutatásban ért el máig ható eredményeket.

Gazsó Hargita lapunknak nyilatkozva elmondta, a kiállítás elsősorban a népballadákra fókuszál, de ugyanolyan mértékben szeretné Tóth Ferenc szertágazó munkásságának más oldalait is bemutatni. Családi fotók, dokumentumok, kéziratok, kötetek, Tót Ferenc íróasztala, a Jób című dráma plakátja is a kiállított tárgyak között található, de hanganyagok és dokumentumfilmek is segítenek betekintést nyújtani az életműbe. A kiállítás első része a néprajzkutatót mutatja be, a többi szakterület bemutatása után pedig arról szól, hogyan él tovább Tóth Ferenc munkássága: olyan fiatal topolyai alkotók által készült képzőművészeti alkotásokat is láthatunk, melyeket Tóth versei ihlettek.

A Topolyai Napok folytatásában ma a Juhász Erzsébet Könyvtár padlástermében megnyílik a Topolya a részletekben lakozik pályázatra érkezett fotókat bemutató kiállítás. Szeptember 15-én tíz órakor ünnepélyes városnapi szentmisére kerül sor a Sarlós Boldogasszony templomban. 11.30-tól a Művelődési Ház kiállítótermében az idei díjazott, Mezei Erzsébet átveszi a Nagyapáti Kukac Péter képzőművészeti díjat, és megnyílik az általa készített alkotásokból rendezett kiállítás, 12.30-tól a moziteremben megtartja ünnepi ülését a községi képviselő-testület. Az ülés keretében átadják a Pro Urbe díjat. Holnap 18 órától a szabadkai Garden Quartett ad koncertet a templom és a múzeum közötti téren.