2024. április 25., csütörtök

A könyvtáralapítók

A Török házaspár az elmúlt években több ezer, főként magyar könyvből álló könyvtárat hozott létre Törökfaluban

A Török-féle könyvtár törzsállományát 2007-ben még 600 könyv képezte, amelyet a törökfalui helyi közösségben helyeztek el. Bár ünnepélyesen csak 2010 szeptemberében nyitották meg körülbelül 2500 könyvvel a közkönyvtárként működő magánkönyvtárat, ahonnan már kezdetektől bárki kölcsönözhetett.

Molnár József, Enikő és Emese, valamint Török Klára és Ferenc a könyvtárban

Molnár József, Enikő és Emese, valamint Török Klára és Ferenc a könyvtárban

A könyveket a faluból külföldre elszármazott Török házaspár, Ferenc és Klára gyűjtötte össze adományként, vagy vásárolta meg Németországban, Magyarországon, Erdélyben és Vajdaságban, valamint beszerezték a szükséges könyvespolcokat is. A nyugdíjas házaspár a múlt század hatvanas éveiben vándorolt ki Németországba, ahonnan rendszeresen hazajárnak szülőhelyükre, Törökfaluba. A könyvtárat az őket felnevelő és útjára bocsátó közösség iránti hálából hozták létre.

A törökfalui helyi közösség épületében található könyvtár jelenleg több mint 4000 könyvet és kottát számlál. A könyvtár digitális és írott adatbázissal is rendelkezik, a kiadványokat pedig pecséttel és számmal jelölték meg.

– A könyvek legnagyobb részét Németországban vásároltuk meg azoktól, akik 1956-ban vándoroltak ki, vagy még 1944-ben maradtak ott. A leszármazottaik, akik már kevésbé beszélik a magyar nyelvet, nem nagyon tudnak mit kezdeni a magyar könyvekkel, így eladják őket. Nem akarják eldobni az anyjuk vagy az apjuk örökségét, így ezeket kisebb-nagyobb összegért megvásároljuk tőlük, majd elhozzuk Törökfaluba – mesélte Török Ferenc. – A magyarországi Győrből és Budapestről is kaptunk ajándékba könyveket. Sok könyvet szereztünk be Székelyföldről, mivel Németországban a környékünkön sok, Székelyföldről elszármazott személy él. Szilágyi István kolozsvári írótól is vettünk könyveket. Továbbá Jókai Annától és más íróktól, akik eljártak hozzánk Németországban író-olvasó találkozókra. Kaptunk ajándékba könyveket a református közösségektől Balog Zoltánon, az emberi erőforrások miniszterén keresztül, aki egyébként református pap. Hamburgban találkoztunk Vass Albert fiával is, aki azt ígérte, hogy ad egy-egy könyvet az apja könyvei közül a könyvtárnak. Néhány zentai tanárnő és tanár, miután elment nyugdíjba, könyvet adományozott a könyvtárnak. Mostanában a csókai származású, Szarajevóban élő Zarić Ilona adományozott sok szerb nyelvű könyvet nekünk. Továbbá Miklenovics Aranka, a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület elnöke, aki a könyvek mellett magyar, német és horvát nyelvű énekeket tartalmazó kottákat is adományozott a könyvtárnak – közölte az idős férfi, aki hozzátette, hogy a könyvtárral viszonozni akart a falunak, hogy segített neki továbbtanulnia és útra bocsátotta az életbe, majd később az egykori kivándorlót visszafogadta mint régi barátot. Török Ferenc a könyvtár jövőjéről elmondta, hogy azt a törökfalui olvasókörre kívánják bízni. Azt szeretnék, ha felkarolná és működtetné a helyi közösség vagy valamelyik civil szervezet, hogy megmaradjon a falunak. Mindenesetre a házaspár jövő májusban még könyvnapot és író-olvasó találkozót szeretne tartani Törökfaluban.

Török Klára elmondta, hogy nem gondolta, hogy végül ilyen sok könyv gyűlik össze a könyvtárban, amelynek kialakításáért sokat tettek. Emellett szeretetre és támogatásra is találtak Törökfaluban, ahol Molnár József helyi közösségi titkár segített neki, valamint eleinte Balog Gizella.

– Ha nincs olyan személy, aki egy kicsit segít bennünket, akkor lehet, hogy mi is leálltunk volna a könyvtár ügyével. A könyveknek a helyi közösségben találtunk helyet, és a polcokat is megvásároltuk. Láttuk, hogy nyáron kevesebben, viszont télen többen kölcsönöznek könyvet. Lehet, hogy ez valamikor nagy érték lesz a falunak. Egy kicsit szomorúak vagyunk, hogy a falu többsége többet vár tőlünk, vagy úgy gondolja, ha megépítenénk egy utat, akkor az többet érne a településnek, mint a könyvek. Mondják is, hogy minek ezek a könyvek, ezekbe nem bírunk beleharapni. Mi viszont úgy vagyunk vele, hogy ezt tudjuk adni a falunak. Sajnáljuk, hogy nem mindenhol találunk szeretetre, és az emberek nem olvasnak. Mi akkor is szeretettel ajándékozzuk ezt a közösségnek, és reméljük, hogy valamikor valaki megemlíti még a nevünket, hogy ezt összegyűjtöttük a falu számára – mondta az idős asszony.

A Török-könyvtárat a törökfalui helyi közösség működteti. Molnár József helyi közösségi titkár, aki a könyvtárosi teendőket is ellátja, elmondta, hogy a könyvtárban jelenleg 4079 könyv található, ebből 529 kiadványhoz az idén jutottak hozzá jórészt a Török házaspár, valamint győri adományozók jóvoltából.

– A könyvtárban sokféle könyv megtalálható a regényektől kezdve szakkönyveken és szótárakon át a gyermekkönyvekig. A magyar nyelvű könyvek mellett vannak német, angol és szerb nyelvű kiadványaink is. A helyi közösség 7 és 13 óra között működik, ebben az időszakban látogatható a könyvtár. Az iskolásokon kívül 10-15 olyan személy van, aki minden évben rendszeresen kölcsönöz könyvet a könyvtárból. Van, aki több könyvet kölcsönöz, és egy-két hónap alatt olvassa el őket. Van, aki egyet-kettőt kölcsönöz rövidebb vagy hosszabb időre. A gyerekeknek az elmúlt két évben nagyon jól jöttek a könyvtárban megtalálható házi olvasmányok, amelyeket máshonnan nem tudtak beszerezni. Minden korosztály számára vannak könyvek, az óvodásoknak, a kis- és középiskolásoknak, a középkorúaknak és az időseknek egyaránt. Az olvasók leginkább a regényeket keresik – nyilatkozta a helyi közösségi titkár, aki megjegyezte, hogy korábban az új könyvek állományba vételét együtt végezték a nyári szünetekben a Török házaspárral, Balog Gizellával, valamint helybeli lányokkal. Az idén érkezett 529 könyv bejegyzését szintén a nyáron végezték el a házaspár, jómaga és két lánya, Enikő és Emese közreműködésével.