2024. április 25., csütörtök

Szijjártó: Akár 400-500 ezerre is nőhet a Magyarországra érkező menekültek száma

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter és Szijjártó Péter beszélgetnek a visegrádi négyek, valamint Németország és a soros EU-elnök Luxemburg külügyminisztereinek a migrációs válságról rendezett tárgyalásukat követően tartott prágai sajtótájékoztatón

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter és Szijjártó Péter beszélgetnek a visegrádi négyek, valamint Németország és a soros EU-elnök Luxemburg külügyminisztereinek a migrációs válságról rendezett tárgyalásukat követően tartott prágai sajtótájékoztatón

Akár 400-500 ezer menekült is érkezhet Magyarországra az év végéig, ha Magyarország nem erősíti meg déli határainak védelmét – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi négyek, illetve Németország és Luxemburg külügyminisztereinek pénteki prágai találkozója utáni sajtótájékoztatón. Szijjártó szerint eddig mintegy 180 ezer menekült érkezett Magyarországra.

„Magyarország teljesíteni fogja kötelezettségvállalásait, és megvédi az Európai Unió külső határait. A jövő héttől kezdve új törvények lépnek életbe, amelyek szerint az illegális határátlépés bűncselekménynek fog minősülni” – közölte a magyar diplomácia vezetője.

 Az UNHCR figyelemmel követi a magyar hadsereg tevékenységét

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) „szoros figyelemmel követi” a honvédség tevékenységét Magyarországon, és elvárja, hogy mind a rendőrség, mind a hadsereg tartsa tiszteletben a menedékkérők jogait – közölte pénteken a szervezet szóvivője.

William Spindler genfi sajtótájékoztatóján elmondta: a magyar kormány elfogadta, hogy a főbiztosság Magyarországra küldjön 300 előre gyártott házat, amelyek a menekültek átmeneti szállásaként szolgálhatnak. Tudatta, hogy a főbiztosság rendkívüli segélyt küld 95 ezer ember számára Magyarországra, Szerbiába, Macedóniába és Görögországba. Üdvözölte az EU javaslatát 160 ezer menekült letelepítéséről, és sok férőhelyes befogadóközpontok azonnali felállítására szólított fel Görögországban, Olaszországban, Magyarországon. Ugyancsak üdvözölte Washington felajánlását 10 ezer szíriai menekült befogadásáról, ám hozzátette, hogy „az Egyesült Államok sokkal többet tehetne, és sokkal többet kellene is tennie.”

A főbiztosság arra számít, hogy a következő hetekben és hónapokban tovább emelkedik, méghozzá gyorsan a bevándorlók száma. „Nem fogja őket elrettenteni sem szögesdrót, sem a tengeri út veszélye. A problémára megfelelő legális útvonalak biztosítása a megoldás, olyanoké, amelyeken biztonságosan juthatnak emberek Európába” – mondta Spindler.

 Magyarország aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust

Magyarország az európai uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül kér segítséget a menekültválság kezeléséhez – közölte pénteken Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője.

Felsorolása szerint Magyarországnak matracokra, ágyneműre, lepedőkre, takarókra és fűtőberendezésekre van szüksége.

Az uniós központi mechanizmuson keresztül a 28 tagállam polgári védelmi hatóságai tudnak segíteni egymásnak. Az együttműködésben Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Macedónia is részt vesz. A mechanizmus a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott segíteni, és segítséget nemcsak a részes államok, hanem a világ bármely országa kérhet tőle.